Идва края на добрите времена за инвеститорите в недвижими имоти в САЩ

842
Идва края на добрите времена за инвеститорите в недвижими имоти в САЩ

Няколко големи щатски агенции за недвижими имоти прогнозират настъпването на края на добрите времена за инвеститорите в търговска недвижима собственост в САЩ, сочат публикации.

Инвеститорите в посочения актив се радваха на добра възвращаемост през последните пет-шест години, но тези времена се очаква да приключат, споделя изпълнителния директор на Starwood Capital Group.

Значителните инвестиции в недвижими имоти като хотели и търговски центрове отведоха цените им до рекордно високи стойности, което е и причина за изразения песимизъм от специалистите.

В следващите три години се очаква обръщане на тренда според Ричард Кинсейд от Equity Office Properties Trust.

Основната причина за обръщане на тренда са негативните тенденции, обхванали целия щатски пазар на недвижима собственост, водени от лошите кредити и "затягането" на условията за отпускане на кредити в най-голямата световна икономика.

До голяма степен забавянето се предопределя и от политиката на повишение на лихвите в САЩ през последните няколко години.

Ниските лихви по ипотечни кредити отпреди две-три години бяха и основната причина за бума на инвестициите в търговски недвижими имоти в САЩ.

Някои големи институционални инвеститори вече се ориентират към продажба на част от портфейлите си в САЩ. За последните 90 дни например, инвестиционният фонд Blackstone е продал близо две трети от портфейла си от над 540 офис-сгради в САЩ.

Значително забавяне се отчита и на търсенето на недвижими имоти в САЩ през последните шест месеца, което е друг негативен аспект, каращ анализаторите да очакват силно забавяне в сектора.

Според имотната агенция Jones Lang LaSalle за всеки долар предлагана недвижима собственост се конкурират до пет долара за покупка, като съотношението в САЩ е по-ниско - четири долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg