Има ли балон на пазара на недвижими имоти у нас?

1666
Има ли балон на пазара на недвижими имоти у нас?

Днес се проведе първият панел от конференцията BalREc и изложението BalPEx, които традиционно събират всяка година водещите представители на пазара на недвижими имоти от Балканите.

По време на пресконференцията бе засегната темата „Съществува ли "балон" на пазара на недвижими имоти у нас". Участниците подчертаха, че за подобно явление се говори, когато предлагането значително превишава търсенето.

Участници в панела бяха Мартин Гиков от "Уникредит", Емил Станев от "Хипо Алп Адрия", Николас Спиро, директор на DTZ за ЦИЕ и Красимир Катев от "Прима Капитал Мениджмънт". Участниците се обединиха около становището, че за балон може да се говори в сектора на ваканционните имоти и особено по Черноморието и в планинските ни курорти, където предлагането значително изпреварва търсенето, а британските и ирландските купувачи започват трайно да се изтеглят.

Известно "балонизиране" се наблюдава и на пазара на земя и продажбата на инвестиционни проекти, според Красимир Катев, като завишените цени и нереалистични очаквания от страна на продавачите, както и липсата на интерес от купувачите на тези нива, са довели до липса на по-големи сделки през последните месеци.

Не особено добро, според Катев, е и положението на пазара на офиси, където се очаква излизането на нови 500 000 кв. м през 2010-2012 година.

Намаляването на нивата на възвращаемост от инвестициите в търговски имоти е друг фактор, който кара чуждестранните инвеститори да са по-внимателни, на фона на кризата, обхванала световния пазар на недвижими имоти.

По отношение на цените на жилищните недвижими имоти бяха изразени очаквания за значително забавяне на темпа на повишение през следващите години. Инвестициите в подобен тип имоти от спекулативни настроени инвеститори до голяма степен се приемат като добра защита срещу инфлацията.

Наблюдава се обаче достигането на неразумно високи цени на имотите, особено в по-големите градове и София, които ги правят недостижими, на фона на затегнатите условия по отпускане на кредити.

При цена на жилищните имоти от 1 500 евро за кв. м и наем от 500 евро на месец възвращаемостта за инвеститорите е в рамките на 4-5%, което не е задоволително и води до разчитане единствено на капиталови печалби от поскъпване на имотите, което е доста несигурно.

Според Катев едно понижение на цените на имотите от 5% би било доста здравословно, защото, заедно с инфлацията и повишението на реалните доходи на населението, би направило жилищата доста по-достъпни.

Участниците във форума изразиха известни притеснения и по отношение на търговските недвижими имоти, които към настоящия момент се радват на доста добър интерес.

Нови 12-15 големи търговски центъра обаче се очакват да излязат само на пазара в София през следващите години, което създава сериозни рискове за това предлагането да изпревари търсенето.

Може би е добре инвеститорите да замразят или се откажат от някои проекти още в началната фаза на тяхното изграждане, коментират специалисти, насочвайки се към основните си звена от своите портфейли. Подобна тенденция на отказване от проекти вече се наблюдава в някои съседни страни, като Румъния например.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...