Има ли балонизиране на пазара на офис имоти в Москва?

803
Има ли балонизиране на пазара на офис имоти в Москва?

През пролетта на тази година цените на наемите на офиси в Москва достигнаха значителните 2000 долара за кв. м - с 50% повече от наемите на офиси в Манхатън.

Високите нива в руската столица обаче се предопределят по-скоро от липсата на достатъчно по обем предлагане. На пазара на офиси в "московското сити" е предвидена да излезе до 2015 година една единствена нова офис-сграда.

Към момента в Москва на разположение са 7.4 млн. кв. метра модерни офис-площи, което е близо толкова, колкото в Амстердам. Населението на града обаче възлиза на 10.6 млн. души, на фона на едва 750 000 в холандската столица.

Това кара много анализатори да считат, че едва ли ще станем свидетели на "пукане на балона", на фона на силното търсене и липсата на достатъчно по размер предлагане и въвеждане на нови сгради.

Голяма част от специалистите прогнозират дори по-нататъшно поскъпване на наемите на офиси от най-висок клас в столицата на страната. Известно "охлаждане" на сегмента се очаква да се случи едва през 2011 година.

През тази година нивата на наемите на офисите в Москва е възможно да се повишат с 20%, което е известно забавяне в темпа от миналата година, възлизащ на 40%, сочат прогнози на анализаторите.

До голяма степен силният ръст на икономиката на Русия през последните осем години, подкрепяна и от повишението в цените на петрола, правят страната изключително привлекателна за чуждестранните компании. Нарастването на доходите на населението е друга основна причина за интереса.

Очаква се Русия да измести Германия като най-големия европейски пазар на потребителски стоки до края на следващата година, сочат прогнози на руската компания Troika Dialog

На фона на забавянето на щатската икономика и не особено положителните прогнози за развитието на европейските пазари, страната е доста примамлива дестинация за правене на бизнес.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg