Immoeast най-вероятно ще продава активи в страните от ЦИЕ

711
Immoeast най-вероятно ще продава активи в страните от ЦИЕ

Австрийският инвестиционен фонд – Immoeast, който бе един от водещите купувачи на недвижими имоти в Румъния и останалите водещи страни от Централна и Източна Европа, се очаква да започне да разпродава активи, за да се справи с кризата.

Пазарната капитализация на търгувания на Виенската фондова борса фонд се е понижила до около 800 млн. евро, или 87% по-малко, в сравнение с преди година, когато капитализацията му възлизаше на над 6 млрд. евро.

В същото време пазарната стойност на притежаваните от фонда активи към края на юни е възлизала на около 10.9 млрд. евро, от които 3.4 млрд. евро са били в Румъния.

След няколко години на бурно развитие австрийската компания ,инвестираща предимно в търговски имоти в страните от ЦИЕ, ще преструктурира портфейла си и финансовите си операции, според пазарните наблюдатели.

Очаква се това да е свързано с продажбата на активи, включително и в северната ни съседка, където те възлизат на около 31.6% от общите такива.

След срива на фондовите пазари в Европа компанията намали шанса си за набиране на свеж капитал на борсата, за да се справи с трудностите си, като единственият й шанс е продажба на активи, според запознати.

Задълженията на компанията нарастват до 1.64 млрд. евро към края на юли, а средният срок на възвращаемост е бил 5.2 години.

Най-големите инвестиции на компанията в Румъния включват - IRIDE, S-Park и Victoria Park, сред търговските обекти.

Вчера стана ясно, че двете най-големи австрийски строителни компании - Immofinanz AG и Immoeast AG, могат да се обединят, след като сумарната им пазарна капитализация се е понижила с над 85% за последните шест месеца, сочи публикация на финансовото издание Bloomberg.

Позитивите от подобно сливане би било създаването на една по-голяма структура, по-слабо зависима от външни шокове и острата нужда от финансиране.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...