Имоти в София и Манхатън се изплащат с еднакъв брой годишни наеми

3861
Имоти в София и Манхатън се изплащат с еднакъв брой годишни наеми

Наемите в Ню Йорк са се повишили до най-високите си нива от 6 години. Средната цена за наема на апартамент в Манхатан с една спалня е около 3 100 долара, докато средната му покупна цена е 625 000 долара, или 20.8 пъти годишния наем.

Това е най-малката разлика между цените на апартаментите и броя на годишните наеми, за които те се изплащат от 2006 година, сочи статистиката на Bloomberg.

Според специалисти сега е идеалният момент за покупка на апартамент в Манхатън, където нивата на наемите доближават рекордни стойности, а цените на имотите се запазват относително стабилни.

В сравнение с останалите части на страната, цените на имотите в Манхатан са все още значително по-високи, като апартамент с две спални е със средна продажна цена от 1.2 милиона долара.

За сравнение средната продажна цена на еднофамилна къща в САЩ е при ниво от 158 100 долара през първото тримесечие според данни на Националната асоциация на строителите.

Последният път, когато спредът между покупката на апартамент в Манхатън и годишните му наеми е бил под 20.8, е в края на 2006 година. Тогава съотношението е било при ниво от 20.4 пъти.

И докато това съотношение изглежда високо на американците, въпреки че става въпрос за един от най-скъпите и недостъпни квартали в света, то едно сравнение със ситуацията в София дава доста интересен резултат.

При средна цена от 750 евро за квадратен метър, жилище с една спалня в София (на което ние казваме двустайно) излиза около 50 000 евро в някои от по-добрите квартали на столицата. При ниво от наем около 210 евро за подобно жилище, то едно такова жилище се изплаща с наемите точно за 20.8 години.

Разбира се къде е София, къде е Манхатън?

Нещата стават значително по-различни, ако става въпрос за покупка на жилището с кредит, което е масовият случай в столицата, както и в най-скъпия щатски квартал.

Приликата при покупката е, че и на двете места традиционно се изисква самоучастие, което е в размер на около 20% от стойността на имота. И дотук с приликите.

А разликите са в огромното оскъпяване на имотите в София при покупка с кредит, предвид че лихвите по ипотечните кредити у нас са около два пъти по-високи от тези в САЩ, където се предлагат 30-годишни кредити с фиксирана лихва само за 3.75% годишно.

При този вариант срокът на изплащане на апартамент в София става значително по-скъп за изплащане от месечни наеми в сравнение с Манхатън.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg