Имотите в Черна Гора се повишават до изключително високи нива

714
Имотите в Черна Гора се повишават до изключително високи нива

Цените на недвижимите имоти в Черна Гора са се повишили до неразумно високи нива, след като страната обяви независимост на 21 май 2006 г., сочат публикувани данни на изследователска група в Подгорица.

Особено силно повишение са регистрирали цените по бреговете на Адриатическо море, където за първите пет месеца на изминалата година те са скочили с близо 96% на годишна база, сочи още изследването. На някои от най-привлекателните места повишението дори е било над 100%.

В резултат на ръста на цените на имотите в бившата югославска република, значителни печалби са реализирали строителните предприемачи, отбелязали възвращаемост до 10 пъти на своите инвестиции.

Данни на финансовото министерство на страната сочат, че приходите от продажби на недвижими имоти са се повишили четири пъти за периода 2004-2006 г., достигайки 750 млн. евро през 2006 г.

Само за първите единадесет месеца на 2007 г. приходите на сектора са се повишили до 780 млн. евро, превишавайки оборота за миналата година.

Данъците върху сделките, свързани с недвижими имоти, са се повишили до 14.64 млн. евро, в сравнение с 5.14 млн. евро през 2005 г. и 3.84 млн. евро през 2004 г.

На пазара в Черна Гора се наблюдава и засилено търсене от страна на чужденци на автентични къщи, направени от камък. Цените на имотите в най-добрите дестинации се движат в диапазона между 2 500 и 2 800 евро за кв. м.

От агенциите за недвижими имоти прогнозират, че цените не са достигнали своя максимум все още на фона на силното търсене и относително ограниченото предлагане, като прогнозират ръст от нови 30% за периода 2008-2009 г.

На друго мнение обаче са международните специалисти, които смятат, че цените вече са близо до своя пик и можем да наблюдаваме "охлаждане" на пазара, на фона на забавянето в сектора в международен план.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg