Имотният балон в Китай

1983
Имотният балон в Китай

През 2007 година се спука имотният балон в САЩ.Цените на имотите поевтиняха от средно 221 900 долара до 219 000 долара. В следващите две години спадът стана още по-масиран, стигайки до 21%.

Сериозна опасност от подобна ситуация се наблюдава в бързоразвиващата се китайска икономика, която сякаш бе подмината от имотната криза.

Имотите в Китай са се удвоили за периода между 2004 и 2009-та година, пише финансовото издание Investopedia.com.

Последният симптом за пукане на имотния балон в страната е намаляването на кредитния рейтинг на китайските строители от Standard & Poor's.  Причината за това са очакванията за корекция в цените на имотите, като анализаторите прогнозират понижение от 10% през следващата година.

Основна причина за очакваната нестабилност и спад в цените на имотите е свръхпредлагането. В усилията си да запази ръста на икономиката в момент на криза за световната икономика, правителството продължаваше да инвестира в големи инфраструктурни проекти, фокусирани върху развитието на сектора на недвижимите имоти.

При средна работна заплата от 7 400 долара за година в Китай, покупката на апартамент от 100 000 долара е непосилна задача, дори и за хората с по-високи заплати в големите градове, незаетите площи в които драстично се повишиха.Например Шанхай и Пекин се отличават с незаетост от 50% и 35% съответно.

За сравнение преди пукането на имотния балон в САЩ, Мичиган бе щатът с най-висока норма на свободни имоти от 18.4%.

Подобни трендове се открояват и на пазара на търговски площи. В най-големия мол в света- New South China Mall, посроен през 2005 г., незаетите площи са 95%.

Основният проблем пред купувачите са прекалено високите цени. Въз основа на разполагаемия доход на населението средностатистическият китаец трябва да спестява 57 години, за да си купи имот в Шанхай.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg