Industry Watch: Инвестицията в двустаен апартамент с доходност от наем между 5.12 и 6.45%

1447
Industry Watch: Инвестицията в двустаен апартамент с доходност от наем между 5.12 и 6.45%

Възвращаемостта на инвестициите в жилищни недвижими имоти в България става все по-зависима от флуктоацията в продажните цени, отколкото от доходността от наеми, сочи изследване на Industry Watch.

Докладът е базиран въз основа на данни за първите три месеца на настоящата година. В него се сочи още, че двустайните жилища, които се радват на най-голям интерес от страна на купувачите, са отбелязали повишение в нивата на наемите от 4% за периода от декември миналата година до март месец на настоящата година.

Проучването сочи още, че въз основа на нивата на наемите, както и на цените на жилищата у нас, инвестицията се изплаща за период между 188 и 234 месеца - или между петнадесет и половина и деветнадесет и половина години, което прави възвращаемостта на подобен род инвестиция в диапазона между 5.12 и 6.45%, в зависимост от вида и разположението на даден имот.

Изследването на Industry Watch сочи още, че кризата на пазара на недвижимите имоти, както и ипотечната такава в САЩ, е имала минимално въздействие върху пазара на недвижими имоти у нас.

Не е ясно обаче как ще се отрази кризата на имотите в САЩ, както и наблюдаваното глобално забавяне при имотите върху сектора в един по-дългосрочен аспект.

Слабата реакция в България се обяснява с времевия лаг, с който инвеститорите реагират, особено на един по-слабо развит пазар.

Възможно е в случай, че секторът на имотите в световен мащаб започне да се възстановява по-късно през годината, родният пазар да не реагира въобще на негативните тенденции, с изключение на евентуално забавяне в темпа на повишение на цените.

България оглави световните класации по повишение на цените на имотите в световен мащаб през изминалата година с повишение от над 30%.

Доста е възможно обаче в близко бъдеще да не станем свидетели на подобен ръст.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg