Инфлацията - още една причина за спад на цените на имотите

2678
Инфлацията - още една причина за спад на цените на имотите

През 2008 г. бе достигнат върхът на цените на имотите в България - това стана след рекорден ръст от 34% през 2007 г., поставил ни начело в цял свят. В края на 2008 г. обаче, започна спад, който надхвърли 30% от пиковите стойности тогава.

Вече сме в 2011 г., като в последните месеци, все повече специалисти ни убеждават от медиите, че дъното на имотите е достигнато, или сме около него. От тук нататък пътят бил бавно възстановяване. Разбира се, те не са толкова убедителни в доводите си, колкото в твърденията си. Споменава се размразяване на кредитирането, живването на икономиката (ако може да се говори за такова), дори напоследък и инфлацията.

Тук ще се спрем на последния довод - инфлацията. Въздействието на инфлацията върху цените на имотите съвсем не е еднозначно. Това че храни и суровини поскъпват, не значи, че стойността на всички активи ще се покачва. Дори обратното - инфлацията може да има пагубно влияние върху цените на другите активи. Ето защо:

В долната таблица са представени данните за потребителските разходи на домакинствата у нас, разбити по категории. Както се вижда, българинът, с най-ниските си доходи в ЕС, харчи естествено най-много за храна, горива, транспорт и битови сметки. Инфлацията в момента, породена от политиката на централните банки на „евтини пари", засяга точно цените на храните, горивата и там на транспорт и комунални услуги.

Групи разходиТрето тримесечие 2010

структура - %
Храна и безалкохолни напитки37,6
Жилища, вода, електроенергия и горива14,1
Транспорт5,9
Здравеопазване5,1
Алкохолни напитки и тютюневи изделия4,7
Съобщения4,6
Разнообразни стоки и услуги4,3
Социални осигуровки4,3
Свободно време, културен отдих и образование4,1
Други разходи4,0
Жилищно обзавеждане и поддържане на дома4,0
Данъци3,5
Облекло и обувки2,7
Регулярни трансфери към други домакинства1,2


Българинът харчи над половината от доходите си именно за тези основни категории. Съответно при повишаване на цените им и стагниране на доходите, делът им значително нараства. Поради това домакинствата ограничават другите си разходи и остатъчният разполагаем им доход намалява. Точно този разполагаем доход, с който се предполага, че трябва да изплащат кредит за покупка на ново жилище.

Това, в съчетание на все още високата безработица, понижаващи се доходи и несигурност, ще усилва своето влияние върху цените на имотите - и то в посока надолу (поне в краткосрочен план).

Нека припомним, че през февруари 2008 г. Profit.bg публикува материал под заглавие „Осем причини за поевтиняване на имотите у нас". Макар че днес, пазарът се намира на съвсем друг етап, някои от осемте точки все още тежат в посока отново надолу - демографията остава плачевна, доходността от наеми също още е ниска, лихвите са твърде високи спрямо европейските нива, а и спекуланти сякаш на пазара не останаха.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

фундаменталнУ
# 0
06:02 | 10 February 2011
фундамент , на Павлин Петков точно за това му се плаща !!! Четете написаното и го тълкувайте с Обратен знак-това е истината.Просто се упражнява психологически натиск върху цените но му идва края. Трябва да се купува - скоро ще запееш друга песен
srs
# 1
23:02 | 9 February 2011
Хехе! Май на някой "фундаментално" не му изнася истината и Павлин му е виновен.
фундаментално
# 2
19:02 | 9 February 2011
Profit, как не разбрахте вече, че Павлин Петков е неграмотен, липсва му елементарна базова подготовка по макроикономика. Няма ли кой да му прочете глупостите предварително и да види, че не са за пред хора. Тук четат и грамотни хора и не веднъж и други са ви обръщали внимание, че този юнак си няма хабер от това, за което пише. Да си анализира борсите там, ако за това му плащате, но не го показвайте. И вие ставате за смях покрай него.
Пазар
# 3
12:02 | 9 February 2011
Добро попадение. Няма начин за постигане на равновесие м/ду търсене и предлагане без да се освободи "вторичния пазар" от дестки хиляди апартаменти. Само тогава инвеститорите могат да се надяват на обръщане на тенденцията.
srs
# 4
11:02 | 9 February 2011
Най -после един много добър коментар относно цените на НИ. Писна ми от мениджърчета на разни АНИ та да им слушам мечтите за ръст. Дори не се опитват да дават аргументи. Само ЩЕ Това, ЩЕ онова ЩЕ ЩЕ...Всички станаха врачки-разбирачки.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg