Инвестирането в имоти в Хърватия все по-рисково?

757
Инвестирането в имоти в Хърватия все по-рисково?

Повишението в цените на недвижимите имоти в Хърватия през последните години прави пазара "труден" за спекулативно настроените чуждестранни инвеститори.

В дългосрочен аспект обаче все още може да се очаква добра възвращаемост, коментират от британското електронно издание Amberlamb. От там съветват инвеститорите да странят от пазара на имоти по крайбрежието на страната, където цените вече са достигнали, а в някои случаи дори изпреварват, тези в развити западноевропейски курорти.

Така, по отношение на цените, особено по крайбрежието, страната определено не влиза в категорията "развиващи се пазари", към които инвеститорите се насочват поради по-ниското им ниво.

Във вътрешността на страната все още може да се открие потенциал за чуждестранните инвеститори, твърдят още от британската медия.

Преди осъществяването на покупка във вътрешността на страната е необходимо консултиране с адвокат, като в същото време отдаването на имота под наем, срещу "разумна", според инвеститора доходност, може да се окаже доста трудна задача.

Все още като проблем в Хърватия се определят големият брой ограничения по отношение на търговията с недвижими имоти и особено тези, отнасящи се до чуждестранните инвеститори. На фона на очакванията страната да се присъедини към ЕС, се прогнозира и значително либерализиране на пазара на имоти.

Тези действия се очакват от спекуланти, които купуват заради евентуално силно повишение при присъединяването към ЕС, като очакванията са да станем свидетели на поскъпване, подобно на това при всички новоприети страни членки на съюза. Друг е въпросът дали цените вече не са изпреварили това събитие.

Средните цени на недвижимите имоти в страната са при ниво от 2 215 евро за кв. м в столицата Загреб, което определено е едно ниво, съпоставимо със столиците на страни от ЕС като Гърция, Румъния, Чехия и Естония, и превишават тези в столицата на страната ни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg