Инвеститорите отново търсят парцели

1652
Инвеститорите отново търсят парцели

След временното отстъпление на инвеститорите от пазара на градски имоти, през последния месец се наблюдава нова вълна на интерес в част от районите на столицата, сочи проучване на GreenLife. Предприемачите търсят малки, но атрактивни парцели, като освен от големия спад в сегмента на терените, ще се възползват и от ниската себестойност на строителството, за да предложат продукт на атрактивни цени.

На пръв поглед при наличието на голямо предлагане и по-слабо търсене, стартирането на нов проект изглежда рискова стъпка, но при внимателен анализ подобна стъпка се оказва печеливша.

„Инвеститорите в момента насочват търсенето си към малки парцели от 500-800 кв. м на ключови локации. Целта е на парцела да може да се изгради сграда от около 1500 кв. м РЗП или около 20 апартамента, реализацията на които е реалистична и то в обозримо бъдеще.", споделят от GreenLife.

"Цената се определя като себестойност в кв. м застроена площ и в момента се движи около 250 евро. Така за парцел с допустимо РЗП от 1500 кв.м. собственикът може да получи около 375 000 евро.", изчисляват от инвестиционната компания.

Основният проблем обаче е липсата на свободни средства. Затова предпочитаният от инвеститорите подход е обезщетение на поне 50% от цената на сделката.

„На пазара има стотици предложения за 100% обезщетение, но това са терени, които не представляват интерес за нас, инвеститорите.", разказват от GreenLife." Ние търсим единствено и само атрактивни и ликвидни парцели, собствениците на които искат и имат нужда от пари в брой. Това от една страна ще им покрие належащи нужди, а от друга ще ги предпази от огромните загуби при евентуален фалит на инвеститора. Защото, ако преди кризата рискът компанията-инвеститор да фалира в процес на изпълнение беше 10%, сега той е над 70%.", признават от GreenLife.

Но в резултат на кризата дори най-стабилните предприемачи не разполагат със свободни пари в брой. Затова до сделка се стига, ако и двете страни отстъпят - купувачът плаща в брой 40 до 50% от исканата цена, а продавачът приема обезщетение за останалия дял. Преди да сключат договори обаче собствениците на парцели правят детайлно проучване на инвеститора, като се стига дори да искане за банкови гаранции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Стоян
# 0
12:05 | 27 May 2010
все повече започваме да се доближаваме до истината 500лв на кв,метър!!!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg