Инвеститорите се насочват към компании за недвижими имоти в Япония, Германия и Китай

1076
Инвеститорите се насочват към компании за недвижими имоти в Япония, Германия и Китай

Инвеститорите, търсещи да инвестират в евтини акции на компании за недвижими имоти купуват акции в Япония, Германия и Китай, след понижението от близо две години в строителните компании в САЩ.

Цената на земята в Япония се повишава за пръв път от 16 години насам, като акциите на японските строителни предприемачи се търгуват при оценка близо една трета от средното за тези в световен мащаб, според инвестиционната банка UBS AG.

В същото време стартирането на инвестиционни фондове за недвижими имоти в Германия носи след себе си значителен инвеститорски интерес.

Интерес привлича също така бързоразвиващият се китайски пазар на недвижими имоти, както и този в Бразилия, подкрепен от рекордно ниското ниво на ипотечните заеми там.

За разлика от тези пазари, индексът, включващ акциите на строителните предприемачи в САЩ, се понижи с 4.7% в резултат на прогнози, че цените на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика ще се понижат през тази година за пръв път от шестнадесет години насам.

Инвеститорите, търсещи възвръщаемост при умерена степен на риск, би следвало да инвестират 33.5% от активите си в акции на компании за недвижими имоти в Европа и 14.6% в Азия, според проучване на National Association of Real Estate Investment Trusts, базирана във Вашингтон.

Според изследването, портфейл, инвестиран за периода между 1990 година и 2005 година от акции на компании за недвижими имоти в Европа би имал възвръщаемост от 8.1%, а в Азия 4.1%.

За сравнение, от 20 юли 2005 година индексът на строителните предприемачи в САЩ е загубил значителните 44% до момента.

От агенцията National Association of Realtors в САЩ прогнозират и първото годишно понижение в цените на недвижимите имоти в САЩ от 1991 година насам през 2007 г.

От инвестиционната банка UBS прогнозират, че предприемачите в Япония и Хонг ще предложат най-висока доходност през следващата една година, съответно от 19 и 16.6% на годишна база.

Цените на недвижимите имоти в Япония са се повишили средно с 0.4% през изминалата година, посочи правителствен доклад, публикуван на 22 март. Търговските недвижими имоти в Токио, Осака и Нагоя са поскъпнали с 8-9%, което бе и най-голямото им повишение от 1989 година насам.

През първото тримесечие наемите на офисите в Токио са се повишили с 25% на годишна база.

Индексът на компаниите за недвижимите имоти в Япония се е повишил с 18% през тази година, на фона на повишението с едва 0.9% на пазара като цяло.

Така например акциите на фонда Mitsubishi се търгуват с премия от 5.6%, спрямо нетната стойност на активите му, като средната за всички японски фондове е 6.6%.

С добра премия спрямо нетната стойност на активите се търгуват и немските фондове, като тя е средно 11.7%.

Акциите на най-големия немски инвестиционен фонд - IVG се търгуват с премия спрямо нетните си активи от 9.3%, като от началото на годината те са поскъпнали с 38%.

Цените на недвижимите имоти в Китай продължават стабилно да се повишават, като само през март те са нараснали с 6%.

Това се предопределя от продължаващото силно търсене на имоти както от чужденци, така и от местни граждани. Населението на градовете в Китай се е повишило с 140 млн. души за последното десетилетие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg