Инвестициите в имоти за отдаване под наем в Близкия Изток носят висока доходност

982
Инвестициите в имоти за отдаване под наем в Близкия Изток носят висока доходност

Забавянето на пазарите на недвижимите имоти на водещи пазари, като САЩ и Европа, води до това инвеститорите да отправят своя поглед и да се насочват и към инвестиции в недвижими имоти в по-екзотични дестинации, като например страните от Близкия Изток.
Една от причините за това е и отварянето на пазарите на недвижимите имоти на много от държавите от региона.

Инвеститорите, целящи постигането на доходност от отдаване на имоти под наем, също започват все по-често да се ориентират към пазарите на тези страни. Сред причините за това е относително по-високата доходност, която тези инвестиции носят на собствениците си, в сравнение с развитите пазари.

Изследване на доходността за апартамент от 120 квадрата в центъра на водещи градове, направено от Global Property Guide, сочи значително по-високата доходност, която може да се реализира в Близкия Изток.

Така например апартамент в Кайро (Египет), носи на собственика си доходност от отдаване под наем в размер на 11.4% годишно, което значително превишава тази от 5.4% в Лондон, или 5% в Ню Йорк.

Там на инвеститора ще му струва едва 406 долара да плати за кв. м, докато наемите на апартамента от 120 кв. м възлизат на 576 долара на месец.

Висока е доходността, получавана от инвеститорите в имоти при отдаването им под наем, и в Аман (Йордания), където тя възлиза на 9.6% годишно, като кв. м там може да се купи на цена от 1 261 долара, а апартамент се отдава под наем средно за 1 213 долара.

В Истанбул, столицата на Турция, също може да се каже, че инвеститорите получават добра доходност на година, възлизаща на 8.1% годишно, като кв. м там струва 1 356 долара, или може да се каже дори, че е по-евтино от София, докато месечният наем на разглеждания апартамент възлиза на 1 094 долара.

Дори и на фона на изключително високите цени на жилищата в Дубай, възлизащи средно на 4 066 долара за кв. м, или сред най-скъпите сред страните от Арабския свят, високите нива на изискваните наеми в размер на 3 140 долара на месец за жилище от 120 кв. м, носят също добра доходност на инвеститорите в размер на 7.7%.

В Маракеш, Мароко, средната доходност за инвеститорите възлиза на 7.7%, като следващи в класацията са Бейрут със 7.5%, Кайро с 6.7% и Тел Авив с 6.1%.

Посочените доходности значително превишават тези, които биха получили инвеститорите в развитите западноевропейски държави, като за сравнение в Барселона (Испания), доходността на инвеститорите възлиза на едва 2.6% годишно, до голяма степен в резултат на високите цени на недвижимите имоти там.

Може да се каже, че положението в страните от Близкия Изток е по-добро от това у нас. Така например при средна цена от 1 678 долара за кв. м на жилище в София и среден наем от 960 долара на месец за подобен род жилище, възвръщаемостта на инвеститорите, закупили го, възлиза на едва 5.7%, което е значително по-ниско от това в страните от Близкия Изток.

Разбира се, до голяма степен по-високата доходност в посочените страни се предопределя и от рисковата премия, която се плаща за подобен род инвестиции, свързана с политическия риск в тези държави, както и различната култура там.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg