Инвестициите в недвижими имоти в Европа се очаква да се забавят през тази година

896
Инвестициите в недвижими имоти в Европа се очаква да се забавят през тази година

Преките инвестиции в търговски недвижими имоти в Европа се очаква да се забавят през втората половина на годината, в сравнение с първата, показват данни на консултантската компания Aberdeen.

Като тенденция се очертава около 70% от общите инвестиции да са насочени към Великобритания, Германия и Франция, които са и най-големите европейски държави, се казва в изследването.

В основата на забавянето ще стоят фактори, като прегрупирането на риска от страна на инвестиционните фондове в резултат на значителното повишение в цените на този род имоти, довело до намаляването на доходността им. Особено ясно е изразена тази тенденция във Великобритания.

Според имотната агенция DTZ, агресивността на щатския вторичен пазар, както и проблемите свързани с всеобщото забавяне на сегмента, са довели до намаляване на цените с около 10%, както и до отмяната на някои от планираните сделки.

Това е довело до ситуация, при която купувачите на големи проекти са в по-изгодна позиция и могат да преговарят за по-добри цени.

Значителният инвеститорски интерес към закупуването на търговски недвижими имоти в Европа, обаче, поставя "стария континент" все още встрани от тенденцията наблюдавана в САЩ, като цяло. Анализаторите очакват на този етап единствено забавяне на ръста на инвестициите в търговския сегмент в Европа.

През следващата година се очаква известно забавяне на ръста на европейските икономики спрямо прогнозирания за тази година ръст и продължаващо възстановяване на ръста на най-голямата световна икономика.

Докато за настоящата година се прогнозира ръст на БВП от 2.7%, за следващата година прогнозата е за забавянето до 2.3%.

Не така стоят нещата обаче за страните от Източна Европа, където се очаква ръстът на икономиките им да се запази над 6% и през следващата година.

Трябва да се има предвид, че тежестта на икономиките им е ниска и стартира от относително малка база, което предопределя по-добрите очаквани резултати, коментират още специалисти.

Пазарът на офис-площи на стария континент продължава да се развива положително, на фона на подобряващата се макросреда.

Основните пазари отбелязват рекордно ниски разполагаеми офис-площи, като в някои страни, като Румъния например те клонят към нула.

Ръстът на наемите през настоящата година се очаква да е най-голям в столици, като Лондон и Мадрид (15%), следвани от Париж и Осло с по около 8%.

Най-слабо повишение на сегмента се очаква да бъде регистрирано в големи европейски градове като Берлин, Лисабон, Варшава и Будапеща.

Най-голямо развитие се очаква на пазарите на търговски площи в страни, като Италия, Финландия, Испания и Полша, а най-слабо във Великобритания, където доходността от инвестициите се прогнозира на едва 3.9% за настоящата година.

Тази година се очаква и забавяне на ръста на пазара на недвижими имоти в Европа. Въпреки неколкократните повишения на лихвите в Еврозоната, сегментът продължи силното си повишение през изминалата година.

И през настоящата година се очаква двуцифрен ръст на пазарите на основните страни.

През изминалата година двуцифрено повишение бе отбелязано в страни като Гърция, Ирландия и Испания, като в последната тази година се очаква силно забавяне.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg