Инвестициите в недвижими имоти в Русия се сочат като най-перспективни от специалистите

868

Инвестициите в недвижими имоти в Русия се сочат от специалисти, като едни от най-доходоносните в световен мащаб. Сред най-изгодните сектори за инвестиции в недвижими имоти в страната се сочи този на търговските недвижими имоти.

Според пазарните участници доходността от инвестиции в недвижими имоти в страната може широко да варира между 8.5 и 35% на година в зависимост от нагласите на инвеститорите за поемане на риск.

През изминалата година инвестициите в търговски недвижими имоти в страната са възлезли на близо една четвърт от сумарните инвестиции в Централна и Източна Европа, сочи статистика.

За настоящата година, според експерти, се очаква инвестициите в търговски и жилищни площи в Русия да възлязат на близо 11 млрд. долара.

За цялата 2006 година инвестициите в недвижими имоти в световен аспект достигнаха рекордните 643 млрд. долара, по данни на имотната агенция Cushman & Wakefield, като за настоящата година от там прогнозират нарастването им до нова рекордна стойност от 681 млрд. долара, като половината от тях ще се падат на Европа.

Инвестициите в Европа се сочат, като тези с най-голям потенциал за тази година от всички континенти. Очаква се промяна на структурата на инвестициите от пряко закупуване на недвижими имоти и пренасочването им към инвестиционни фондове за недвижими имоти.

В същото време бурното развитие на пазара на недвижимите имоти в Москва е довел до това градът да стане третият по размер на инвестиции в недвижима собственост в Европа след Лондон и Париж. Според прогнози на DTZ Holdings, стойността на сделките с търговска недвижима собственост в Русия през настоящата година ще достигнат 5 млрд. евро, в сравнение с 3 млрд. евро миналата година и 1 млрд. евро през 2005 година.

Отново по данни на Cushman & Wakefield възвръщаемостта на инвестициите в офис площи в Москва към края на миналата година е възлязла на 8.5% на годишна база, докато тази от отдаването под наем на търговски площи е възлязла на 9.5%.

Очаква се до 2009 година доходността в сегмента да се понижи до 7-7.5%, но дори и в този случай тя ще се запази над тази от 4% на годишна за развитите западноевропейски пазари.

Като друг изключително потенциален сегмент за реализиране на висока доходност от инвеститорите се сочи пазарът на жилищна недвижима собственост. Средната цена на кв. м жилищна площ в страната към края на миналата година е възлизала на 1 200 долара, което е повишение от 50% на годишна база.

Прогнози сочат, че е възможно тя да продължи да се повишава, като е възможно да достигне 1 500 долара за кв. м през настоящата година.

По степен на проекти във фаза на осъществяване Москва поделя първото място в света заедно с Истанбул.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg