Инвестицията в жилищен имот по-печеливша от финансовите активи

1225
Инвестицията в жилищен имот по-печеливша от финансовите активи

Според официалната статистика инвестицията в български жилищен имот, макар и нисколиквидна, носи значително по-висока доходност при продажба в сравнение с вложение във финансови активи. За една година цените на жилищата са скочили с 32%, инвестицията в акции или взаимен фонд носи отрицателна доходност на годишна база, докато ефективната лихва по новооткритите срочни депозити достига 6%, съобщиха от Industry Watch за Profit.bg.

След първите видими ефекти от глобалната криза в средата на 2007 г. ръстът на жилищните цени у нас се ускори значително. Постепенно се свиват разликите между цените на жилищата в България и повечето европейски страни, които от своя страна напоследък отчитат спад, се казва в доклада на изследователската и консултантска компания „Пазарът на жилища в България за третото тримесечие на 2008 г.” 

Въпреки това цените на жилищата в страната остават относително ниски в номинално изражение. Така например апартамент в София струва двойно по-малко от жилище във Вилнюс – столицата на Литва.

Проникването на ипотечния кредит в българската икономика е все още ниско - 12% при 39% в еврозоната, въпреки че общият размер на жилищните заеми надхвърля 7 млрд. лв.

Кредитната експанзия ще продължава да бъде важен фактор на търсенето, като очакваме стабилизиране на ипотечния ръст на нива около 20-25% годишно през следващите няколко години.

По предварителни (неревизирани) данни притокът на преки чуждестранни инвестиции в недвижими имоти се забавя. Дори и при по-негативен сценарий и значителен спад в инвестиционния поток към страната, сегментът на масовите жилища едва ли ще бъде силно засегнат.

На фона на по-слабия интерес от страна на чужди купувачи значението на българските емигранти като инвеститори в жилищна собственост нараства. През последните 12 месеца паричните преводи на емигрантите към техни роднини в страната достигат 2.7 млрд. евро – повече от чуждите инвестиции в недвижими имоти за същия период.

Ето защо евентуална промяна в предпочитанията на емигрантите би се отразила сериозно върху външното търсене на жилища и е възможно в определен момент да окаже натиск върху цените на жилищните имоти.

Забавянето на ипотечното кредитиране и по-ниското търсене от чужденци се отразяват много по-осезаемо върху планираното строителство във ваканционните селища. РЗП на разрешенията за ново жилищно строителство се свива с над 55% в бургаска област, а във Варна растежът е относително нисък спрямо останалите големи области – 12% годишно. Тенденцията в София е противоположна - ръстът на разрешенията се ускорява до 82%, а в област Пловдив темпът на растеж остава висок – 43%.

"С навлизането на пазара в една по-зряла фаза ръстът на жилищните цени постепенно ще се стабилизира. Не очакваме сътресения в сегмента на масовите жилища, които са най-значимият актив в богатството на българските домакинства," смятат от Industry Watch.


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg