Ипотечните кредите в страните от ЮИЕ се очаква да са със среден ръст от 24% за 2007-2009 г.

782
Ипотечните кредите в страните от ЮИЕ се очаква да са със среден ръст от 24% за 2007-2009 г.

Обемът на отпусканите ипотечни заеми в страните от Югоизточна Европа се очаква да регистрира средно повишение от 24% на година за периода между 2007-2009 година, сочи прогноза на UniCredit Group.

Домакинствата в страни като България, Румъния, Хърватия и Сърбия увеличават инвестициите си в недвижими имоти, сочи още изнесеният доклад.

Традиционно в посочените страни домакинствата предпочитат да живеят в собствени жилища, като висок е делът на собствените жилища, в сравнение с развитите западноевропейски държави.

Закупуването на недвижим имот, включително и в България, е една от най-предпочитаните форми за инвестиции, особено на фона на силното повишение в цените на имотите през последните няколко години.

Като цяло все още нивата на цените на имотите в посочените страни, с изключение на Хърватия, са под средните за страните от Европа.

До голяма степен повишеният интерес за покупки на недвижими имоти се предопределя от силния ръст на икономиките в региона.

Най-ясно изразена е тази тенденция при цените на имотите в България и Румъния, двете най-нови членки на съюза от началото на тази година.

Значителен интерес се наблюдава и от страна на чуждестранни инвеститори на пазара на недвижимите имоти в страните от ЮИЕ, които се конкурират на пазара с местните купувачи, коментират още от банката, представена във всички страни от региона.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg