Искате да печелите от наем – помислете за това

3386
Искате да печелите от наем – помислете за това

Опасността от инфлацията и понижаващите се лихви по депозити карат хората все повече да се замислят за своите спестявания. Като се има предвид високият процент на спестявания в банки и ниското доверие на масовия спестител във фондовия пазар, българите най-вероятно отново ще заложат инвестиции в недвижими имоти.

Интересът се предопределя от една страна от спада в цените на имотите през последните години, а от друга- от желанието за защита на спестяванията.

Основния доход на инвеститора в недвижим имот е доходът от наем. Затова когато се купува имот с цел инвестиция, трябва да се вземат в предвид факторите, въздействащи върху нивата на наемите. Ето и някои от тях, дадени от специализираното финансово издание Investopedia.com.

1. Кварталът

Това в кой квартал ще купите имот до голяма степен ще определи типа наематели, както и потенциални периоди без такива.

Ако купите имот до университет, то най-вероятно ще разчитате на студенти като наематели и до голяма степен ще трябва да имате предвид тяхната специфика, възможности и маниери на ползване на жилището.

В същото време ще има относително често периоди на неотдаденост под наем, които ще зависят от ваканциите и продължителността на обучение.

2. Училища и детски градини.

Наемателите е много възможно да са младо семейство с дете, което ще има нужда от училище или детска градина в района. Ако предпочитате такива наематели, проверете дали има училища в района.

3. Градски транспорт.

Наличието на редовен градски транспорт с възможности за достигане на всички точки на съответния град, често е ключово изискване от бъдещите наематели. Неслучайно нивата на наемите и цените на жилищата се повишават в районите с изграждащо се метро.

4. Престъпност.

Никой не иска да живее в район с висока престъпност. Направете си труда да проучите, какво е нивото на този негативен показател в търсената от вас дестинация.

5. Възможности за работа

Хората пестят свободното си време и са склонни да плащат по-висок наем за жилище близко до тяхната работа. Жилищата до големи бизнес-паркове или офис-сгради се радват на по-високо търсене и по-добри нива на наеми.

6. Перспективи за развитие на квартала.

Проверете какви проекти са в процес на изграждане в квартала, който сте си набелязали. Строителството на училища, градини, търговски центрове, кина и др. центрове на забавления може се отразят положително на търсенето. От друга страна внимавайте с бъдещото строителство на сгради, за да не се стигне до презастрояване, което да отблъсква потенциалните наематели.

7. Свободни жилища за отдаване под наем

Никой потенциален собственик с желание да отдава под наем не е добре да се позиционира в сграда, където голям процент от имотите са празни и се отдават под наем. Вижте обявите за отдаване под наем преди да прибегнете до покупка.

8. Наемите в квартала

Нивото на наема ще определя доходността ви, затова е добре да се ориентирате за средните цени в квартала преди да прибегнете до покупка, за да знаете какво можете да очаквате.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

rp
# 0
04:05 | 27 May 2011
Vzemete pod vnimanie danuzi i taxi na imota- te shte sa ot vse po-goliamo znachenie tai kato shte zapochnat da narastvat znachitelno sled izborite
sss
# 1
12:05 | 25 May 2011
Поредна поръчкова статия, нямаща нищо общо с действителността.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg