Испанският бум на недвижими имоти е в своя край

1424
Испанският бум на недвижими имоти е в своя край

Бумът на пазара на недвижими имоти в Испания, продължил от 1998 година насам и довел до ръст в цените на недвижимите имоти в размер на 190%, е към своя край.

Анализатори коментират, че за последните четири години на пазара са доставени милиони нови жилища, голяма част от които са били с инвестиционна цел и излизат на пазара, а в същото време цените са с около 30% над реалните им стойности.

Много агенции прибягват до понижение на цените на предлагане на продаваните от тях жилища в усилията си да привлекат инвеститорски интерес, като дори и след драстични намалявания до 20-25%, срещат слаб интерес.

Специалисти коментират още, че на хората им е изключително трудно да приемат, че бума при недвижимите имоти е свършил, като си мислят, че все още могат да изкарат значителни по размер суми от инвестиции в недвижима собственост.

Според националната статистика обаче, цените все още се повишават макар и със забавени темпове. За второто тримесечие на годината, данните сочат повишение в цените на имотите с 5.8% на годишна база. Неофициални данни обаче, сочат спад в цените през последните месеци.

В същото време премиера на страната, пред който предстоят нови избори следващата година, продължава да уверява испанците, както и чужденците собственици на ваканционни домове в Испания, че пазара на недвижими имоти в страната ще се "приземи плавно", а не подобно на кризата от 80-те и 90-те години.

Анализатори припомнят, обаче, че не е изключено и "по-тежко" приземяване, като забавянето в строителния сектор ще доведе до забавяне на ръста на испанската икономика, а допълнително негативизъм може да се внесе и от несигурността на световния пазар на недвижими имоти и особено от тази, идваща от САЩ.

Заплахата от по-нататъшно наводняване на пазара с нови жилища, както и от настъпването на паника, са други фактори, които могат да внесат значителна нестабилност. Повишението на лихвите в еврозоната е друг негатив.

Испанските семейства са плащали своите домове с ипотечни кредити, като ниските лихви и ръста в цените на имотите са довели до задлъжнялост за тях в размер на 130% от разполагаемия им за следващото десетилетие доход.

Над 80% от благосъстоянието на испанците е свързано с недвижима собственост, което е и най-високото ниво в Европа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...