Качеството на китайските кредити по-лошо от това в САЩ

764
Качеството на китайските кредити по-лошо от това в САЩ

Качеството на китайските заеми, отпускани на населението на стараната, е по-лошо от това в САЩ, предизвикало криза на световните финансови пазари през последните няколко години, сочи изследване, публикувано в хонгконгските медии през уикенда.

Според финансовите експерти в Chinese Academy of Social Sciences ипотечните заеми в най-бързо развиващата се основна световна икономика - китайската - възлизат на около 3 трлн. юана (396.2 млрд. долара).

Лошите кредите в САЩ към момента възлизат на около 200 млрд. долара, на фона на отпуснатите 1 трлн. долара, по данни на финансовата институция Credit Suisse.

На фона на наличието на всеобхватна система за кредитна проверка в САЩ, такава не съществува в Китай, което означава, че всеки желаещ може да вземе кредит в страната.

Бум се наблюдава на пазара на недвижими имоти в Китай, подкрепен от повишената кредитна активност на китайските банки, които все повече се конкурират за отпускането на заема.

Особено повишение на цените на имотите се наблюдава в големите китайски градове като Пекин и Шанхай, което притеснява правителството на страната и го кара да предприема рестриктивни действия.

Китайските регулаторни органи приеха нови ограничения за чуждестранните инвеститори на пазара на недвижими имоти в страната през тази година, за да спрат поскъпването им.

По силата на новоприетите действия чуждестранните инвеститори трябва да са придобили правата върху земята, преди да стартират изграждането на своите инвестиционни проекти.

В същото време се поставят пречки и пред вече съществуващите фондове за инвестиции в недвижими имоти, които ще имат нужда от допълнителни одобрения, преди да започнат реализирането на своите проекти.

Централните регулаторни органи призоваха още местните такива да затегнат контрола върху чуждестранните инвестиции, в противен случай могат да бъдат обект на значителни санкции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg