Къде земеделската земя се наема най-често?

3209
Къде земеделската земя се наема най-често?

Броят на сключените арендни договори в страната отчита ръст за второ поредно тримесечие. По данни от Агенцията по вписванията за периода 1 април – 30 юни те са 19 388, спрямо 17 911 за година по-рано.

За първото тримесечие статистиката сочеше за осъществени 22 196 арендни договора, срещу 21 579 броя за първите три месеца на 2012 г.

Къде обаче се сключват най-много договори у нас?


Номер 1 по този показател за второто тримесечие на 2013 г. е Лом. От службата по вписвания отчитат 1091 договора. Три месеца по-рано Лом бе на втора позиция, като бе изпреварен от Балчик.

В челото на подреждането са още Червен бряг и Плевен, следвани от Оряхово, Монтана и Ловеч.

В десетката попадат и Кнежа, Враца, Силистра и Добрич, известен с рекордните цени на земеделските масиви в последните години. Сделки по покупко-продажба се сключват дори на нива от 1200-1500 лв. за декар, докато рентата върви по 80-120 лв. за декар.

Общият брой на сключените арендни договори за полугодието е 41 584, като спрямо първите шест месеца на 2012 г. е отчетен ръст от 5.3%.

Припомняме, че от Българската асоциация на собствениците на земеделска земя преди време прогнозираха, че през 2013 г. ръст в цените ще има на окрупнените масиви, а задържане, а дори и спад в цените ще се наблюдава при малките парцели.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Тохол
# 0
17:07 | 31 July 2013
Вероятно данните към момента са верни и Добрич наистина е на посоченото място. Това е така, защото просто земеразделянето и връщането собствеността на земята в областта бе извършена много по-рано от всички други региони, а от тук и арендните договори са отдавна подписани. И ако въобще има нови договори, то просто става дума или за промяна на арендатора, което закона го позволява, или за подновяване на договори с изтекъл срок.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg