Как да извлечем предимства от икономическата криза?

1288
Как да извлечем предимства от икономическата криза?

Как България да използва предимствата си, за да спечели от световната икономическа криза?

Една криза дава две опции – едната е да спечелиш, а другата - да изгубиш. В кризите губят много, печелят малко, коментира Петър Диков, главен архитект на София.

„В момента България има предпоставки, които, ако се ползват добре и навреме, страната ни може да спечели“, коментира Диков по време на имотната конференция в Шератон вчера. Анализи на това какво се случва по света и колко страшно става няма да помогнат, напротив, това може да ни отнесе като една сламка. Въпросът е не дали, а как България може да спечели, заяви Диков.

Какви са предимствата ни? Стабилна банкова система. Това е безспорно и трябва да се припомня постоянно. След кризата от 1996-1997 г. за банковата система у нас това бе изключително лековито, посочи още главният архитект.

Дали това, че се продадоха всички банки, бе печеливш ход през последните десет години може да е обект на анализи. Ако нашите банки след лечението бяха останали български, сега спокойствието щеше да е по-голямо, смята Диков.

Но стабилността е безспорен факт, който трябва задължително да се използва. Другото положително е, че много високите печалби в сектора на имотите и в строителството дават шанс да се свие маржинът на печалбата, без печалбите да се заличат.

Това е изключително голям резерв за сектора на недвижимите имоти, който може да го спаси. Печалбите в размера им до момента трябва да се забравят, защото голяма част от тях бяха неправомерни. Те трябваше да отидат в инфраструктура и в по-високо качество, а не в яхти, луксозни коли и къщи в чужбина, смята Диков.

Високите печалби обаче дават шанс за свиване. Има държави, повечето развити, където свиването в поддържания нормален марж на печалба ги изведе на загуба. У нас това може да не се случи.

Туризмът е много съществена част от българската икономика – 14.5% от БВП за изминалата година. Ниските цени на туризма дават шанс за оцеляването му. Нископлатените туристи се очаква да отпаднат и да бъдат изместени от тези със средни доходи в ЕС, заяви Диков.

Другото много важно, което трябва да се използва, смята той, е, че на България й предстои да налее много пари в инфраструктура.

Това е изключителен шанс, който идва случайно за строителните фирми. Най-тежко засегнатият отрасъл ще е строителният сектор при спад на имотите и криза за икономиката. С наличието на средства за инфраструктура шансът е, че трябва да се изгради нещо, което досега не го е имало у нас.

Инвестициите в инфраструктура могат да спасят тежък срив в строителната индустрия, която не свършва само с бетона и желязото. Тя е локомотив, който движи цялата икономика. Голяма част от производството у нас се „влачи“ от строителството, коментира Диков.

Бягството на парите от банките в близки и по-далечни страни също трябва да се използва и с целенасочена политика тези средства да се привлекат у нас.

„И една екзотика – специалистите от чужбина могат, освен като експерти, да дойдат и като жители у нас“, заяви Диков, защото това, което се случва във фирмите на Запад и Далечния Изток, е страховито. Безработицата там е с вида на снежна топка. Отново с целенасочена държавна политика част от тези хора могат да дойдат да живея у нас, като страна от ЕС.

„България има възможност да стане един райски остров на финала на финансовата буря в света. Но има и възможност да си изкопаем почвата под краката ни и да ни залее финансовото цунами“, заключи Диков.

Вижте още:

Петър Диков: България има възможност да стане райски остров в океана на финансовата буря в света

 

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg