Как да превърнем икономическите заплахи във възможности?

985
Как да превърнем икономическите заплахи във възможности?

В ситуация като настоящата, финансово-грамотният гражданин си задава разумния въпрос: как да превърна икономическите заплахи в бизнес възможности? Отговорът няма да съдържа еднозначна семантична единица, но вариантите лавират около думата „инвестиция", се казва в анализ на Арко Имоти ЕООД.

С оглед на назрялата суматоха около цените на имотите и това как варират, изобщо варират ли и какъв е рискът за купувачите, решили да инвестират посредством имотния бранш? Къде предпочитат да купуват и правят ли клиентите компромис с качеството, когато избират да закупят по-евтин апартамент? Къде са най-ниски цените на апартаменти в София?

Според НСИ София е четвърта в класацията по брой строежи, предхождана от Варна, Бургас и Пловдив в същата последователност. Индексът на пазарните цени на жилищата за първо тримесечие на 2010 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година е 82.2%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 17.8 %. На фона на тази статистика, нека си припомним, че българският купувач е претенциозен и има всички права засега - ситуацията напълно позволява подобно отношение - предлагането е с крачка по-напред от търсенето. По презумпция българинът се стреми към собствено жилище, особено в несигурни времена като нашите, имайки предвид и атрактивните цени при качеството на строителството, което е доста по-добро от това от предходните години.

Също така е известно, че сега се търсят готови апартаменти, а покупката „на зелено" е донякъде рискова. Като прибавим към това и възобновеното финансиране на банките и лихвите по кредитите, които към настоящия момент са изгодни, думата инвестиция изкристализира на фона на удачните финансови условия, породени от кризата.

Оказва се, че купувачите в нередки случаи са объркани в избора на място за живеене, отчитат от агенцията. Напоследък се наблюдава една тенденция, която обхваща голяма част от клиентите, които се опитват да се освободят от бремето на безсмислените покупки, чието притежание задава у нас дори въпроси, свързани с житейски ценности.

Клиентите правят компромиси с първоначално зададените си критерии и дори са склонни да заживеят в райони, за които са имали предубеждения. Такива са случаите с купувачи, които биха искали да живеят в централни райони, но все пак като показатели „Люлин", „Надежда", „Овча купел", „Младост" са места, оказали се по вкуса на много от нашите настоящи клиенти. На въпроса „защо" няма еднозначен отговор, а ако има, по-скоро той би бил субективен, но все пак те казват, че „за предвидливия купувач малките, но качествени обекти придобиват приоритетна стойност".

Става ясно, че цената е определяща и водеща при покупката на собствено жилище. И не само! Увлечението към спокойствието на по-отдалечените райони, имайки предвид нараснала София, „всеки от нас търси дистанция - тази, която ни дава възможност за лека градска изолация и релакс", споделят клиентите на „Арко имоти". И тук вземат превес най-вече южните райони на София, които имат всички показатели да задоволят потребностите на всеки един наш клиент. Такива са кварталите „Витоша", „Кръстова вада", „Мотописта", „Бояна", "Манастирски Ливади".

В световната класацията на едно проучване, направено от компания „Мърсър", в чиято надпревара участват общо 215 населени места,София е на 113-о място за най-добро място за живеене. България се оказва подходящ вариант за финансов център на Балканите, опирайки се на данните, че от гледна точка на чужденците, предимство е ниският данък от 10 %, евтината работна ръка в комбинация с високата степен на образованост, сравнително добрата и подобряваща се инфраструктура, възприетите европейски норми в повечето бизнес сфери и цялостната привлекателна бизнес среда. След България се нареждат Монако, Швейцария и Македония, отбелязват от „Арко имоти".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg