Как да се предпазим от нарастващите лихви по ипотечните заеми?

1330
Как да се предпазим от нарастващите лихви по ипотечните заеми?

Глобалната кредитна криза със сигурност ще се превърне в истинско изпитание както за световните кредитни институции, така и за кридотополучателите. Данните на различните банки показват, че за последната година ипотечните кредити, както и потребителските, са нараснали значително, а именно в рамките на 60%.

Как обаче да успеем да се предпазим от нарастващите лихви, особено по ипотечните заеми?

Ако има нещо, в което повечето кредитополучатели грешат - то това е нереалната оценка за доходите им. В повечето случаи кредиторът е надценил възможностите си и това по колко може да отделя на месец за вноска за жилище.

Нито преди, а особено в така създалата се обстановка, не се опитвайте да изплатите кредит от например 25 хил. евро за 10 години, ако вноските ще отнемат по 90% от месечните ви възнаграждения. С останалите 10% едва ли ще успеете да покриете и част от месечните си нужди.

Напоследък голяма част от банките предлагат различни условия за предоговаряне или рекредитиране на заема. Ако месечните ви вноски ви се струват много високи, задължително се обърнете към кредитен консултант.

Два са основните методи за справяне с повишаващите се лихви - чрез предоговаряне на условията по кредитите, което е най-широко разпространената форма и се предпочита към момента от над 80% от недоволните от вноските си кредитополучатели, а втората е чрез рефинансиране или теглене на заем с по-изгодни условия.

Много от банките, включително и у нас, вече предлагат възможности за рефинансиране на кредити с по-изгодни условия.

При предоговарянето можете да се "пазарите" с вашата банка както по отношение на лихвите, така и за удължаване на срока, което би могло да намали размера на месечните ви вноски.

Все пак за хората на месечно възнаграждение, каквито в България са около 90% от работещите, най-удобни са равните месечни вноски. Ако пък имате възможност през първите няколко години да отделяте по-големи суми за въпросния кредит, най-добре го направете.
Едва ли някой знае какво ще се случи с него след 5-10 години, но ако през първите 2-3 години успявате да внасяте повече средства, без банката да ви санкционира за това, то със сигурност ще облекчите положението си.

Въпреки всичко, ако сте решили да купувате имот с помощта на кредит от някоя банка, не се чудете, а действайте. Ако изчаквате за по-подходящи цени на имотите и по-ниски лихви, може и да си останете без жилище.

Нека не забравяме, че бумът в цените на имоти в последните няколко години в София и големите градове беше именно заради улеснените процедури по отпускане на ипотечни заеми.

Като членка на ЕС, и в нашата страна няма начин да не навлязат банки с изгодни условия за ипотечни лихви.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg