Как са представени най-големите агенции за имоти в страните от ЦИЕ?

1493
Как са представени най-големите агенции за имоти в страните от ЦИЕ?

Господстващото положение на големите международни брокери на недвижими имоти в страните от Европа е неоспорим факт, сочи изследване на унгарското издание PropertyЕU.

На фона на различните им позиции на всеки индивидуален пазар на "стария континент", като цяло инвестициите им са значителни, като възлизат на около 40 млрд. евро през изминалата година, а броят на работещите за тях е 3 802.

Първото място в класацията по инвестиции в недвижими имоти в Европа се заема от Jones Lang LaSalle, следван непосредствено от DTZ, Cushman & Wakefield, Savills и Colliers.

От изброените водещи агенции за недвижими имоти обаче, малък брой присъстват все още на българския пазар, като у нас представителства имат единствено Cushman & Wakefield и Colliers. Всички те са представени в северната ни съседка - Румъния, както и в Унгария, Чехия, Полша и Русия, чиито пазари на недвижими имоти са значителни по размер.

Това според анализатори показва и значителния потенциал на пазара на недвижими имоти в посочените страни.

Все още слабата им застъпеност у нас до голяма степен се предопределя от факта, че нашият пазар е относително малък.

В световен мащаб се наблюдава тенденция на глобализация на пазара на недвижими имоти, като големите агенции все по-често поглеждат на Изток, където нормите на възвръщаемост са по-високи от тези в развитите западноевропейски държави.

Като тенденция се наблюдава и желанието на големи корпоративни клиенти на консултантските агенции да желаят обслужване на различни пазари от своя брокер, което до голяма степен предопределя и експанзията на брокерските компании към страните от ЦИЕ.

Това предопределя и очакванията за по-нататъшна концентрация на бизнеса в малък на брой водещи агенции за недвижими имоти.

Colliers е най-силно застъпената агенция в страните от ЦИЕ, като тя е и единствената, представена във всички страни в региона.

Ето и петте най-големи агенции за недвижими имоти, представени в страните от ЦИЕ:

 


DTZC&WJLLColliersCBRE
Унгария*****
Чехия*****
Полша*****
Словакия


**
Хърватия


**
Сърбия


**
Албания


*
Румъния*****
България
*
*
Русия*****
Украйна****
Литва
*
*
Естония


*
Латвия


*

* данните са на PropertyEU

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg