Как се представят имотите в света през първото полугодие?

1503
Как се представят имотите в света през първото полугодие?

За годината до края на юни имотите в световен мащаб са регистрирали минимално повишение от 0.1%, сочи тримесечният доклад на Knight Frank.

България е в средата на класацията по ръст на цените на имотите за годината до края на юни, като заема 35-а позиция по поскъпване сред разглежданите 56 пазара. Цените на имотите в страната ни са се повишили с 2.2% за година.

През второто тримесечие на годината имотите са поскъпнали с 0.5% на тримесечна база, докато за първите шест месеца ръстът възлиза на 1.6%.


Европа вече не е най-слабият пазар на имоти в света - титла, която държеше цели 15 тримесечия. Средните цени на имотите на Стария континент са се повишили с 2.8% на годишна база.

С двуцифрен ръст са се отличили имотите в Турция, Естония, Люксембург и Ирландия. Именно на южната ни съседка се пада честта да е страната с втори най-голям ръст в номинално изражение. Там имотите са поскъпнали с 18.5% за годината до края на юни.

Цените на имотите в Китай и САЩ са поели в различни посоки, като тези в Китай са се понижили с 5.7% на годишна база, а в най-голямата световна икономика са се повишили със 7.6%.

Ценита на имотите в Дубай са се понижили с 12.2% за последната една година, което ги прави най-понижаващите се в света. През второто тримесечие цените на имотите в страната са се понижили с 2.8% на тримесечна база.

Спадът в Дубай е най-голям в света, като превишава с малко понижението от 12% в цените на имотите в Украйна, където пазарът е засегнат от размирици и протести.

През последното десетилетие имотите в Дубай са били изключително волатилни. За двете години до 2014 година те са възстановили голяма част от загубата си от предходните години по време на световната финансова криза.

Спадът отново се възстанови през последната една година в унисон с поевтиняването на петрола на международните пазари.

„Слабото търсене, силният долар и поевтиняването на петрола са сред основните фактори за влошаването на ситуацията на пазара на имоти в Дубай“, се казва в доклада на Knight Frank.

Според анализатори понижението в цените може да продължи и да станем свидетели на ново поевтиняване с между 5 и 7% през втората половина на тази година.

Страната с най-добро представяне на цените на имотите е била Хонконг. Там те са поскъпнали с 20.7%  за последната една година, сочат данните на консултантската агенция.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg