Какво се случва с имотите в София в последната година?

3278
Какво се случва с имотите в София в последната година?

Тенденцията на понижение в цените на имотите се е запазила през последните 12 месеца. До този извод се достига след съпоставяне на офертите при продажните цени на имотите в София към днешна дата с тези отпреди година.

Най-голямо понижение за посочения период са регистрирали цените на едностайните имоти, които са загубили 7.8% от стойността си, от 723 евро за квадратен метър до 666 евро средно за квадратен метър към настоящия момент.

Втори по понижение са цените на тристайните имоти, поевтинели с 7.4% за последните дванадесет месеца от 768 евро до 711 евро за квадратен метър.


Двустайните жилища са се понижили най-малко сред трите типа имоти – с 6.5% до 716 евро за квадратен метър, в сравнение с 766 евро преди година.

Тенденцията едностайните имоти да са най-евтини се запазва след година, като този факт до голяма степен се предопределя от слабото им търсене. Поевтиняването в цените на имотите с над 30% от върха им, доведе до засилен интерес на купувачите към по-големи жилища.

На фона на силното поевтиняване в цените на едностайните имоти напълно противоположна е тенденцията по отношение на търсените им нива за отдаването им под наем.

Нивата на наемите (съгласно офертите предлага) са се повишили с близо 9% при едностайните жилища до 3.75 евро за квадратен метър, в сравнение с 3.44 евро за квадратен метър преди година.

Това прави и едностайните жилища тези с най-висока доходност от наеми, която се е повишила до 6.75% към днешна дата, в сравнение с 5.71% преди година. Така, от гледна точка на инвестиционно решение, този род имоти е най-изгоден в момента.

Относително стабилни и почти без промяна се запазват нивата на наемите при дву- и три-стайните жилища съответно с понижения от 0.18% и ръст от 0.5%.

Понижението в цените на тези имоти пък също води до подобряване на доходността им от наеми съответно от 5.6% и 5.2% за дву- и три-стайните жилища днес, спрямо 5.3 и 4.8% преди година.

Едно сравнение сочи, че преди година най-скъпите двустайни са били в Изток, със средна обявена продажна цена от 1 215 евро за квадратен метър. Към днешна дата средните цени в квартала са при ниво от 1 064 евро, или понижение от 12.4%.

Отново в Изток преди година са били и най-скъпо предлаганите тристайни жилища с обявени продажни цени от 1 239 евро, като днес там средните цени са при 1 049 евро, или понижение от 15.3%.

Най-евтините двустайните жилища преди година са били във Фондови жилища, с обявена продажна цена от 499 евро за кв. м., докато днес там средните цени са при нива от 542 евро за квадратен метър, или поскъпване от 8.6%

Най-евтините тристайни пък миналата година са били в Обеля, с обявени средни продажни цени от 487 евро за квадратен метър. Днес офертите там са при същото средно ниво от 487 евро за квадратен метър.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Rudresh
# 0
14:07 | 26 July 2012
Finding this post has answered my praerys
хазяйката прочела някъде,че се вдигат наемите
# 1
16:06 | 19 June 2012
и от другия месец ми вдига наема на 250 Евра.Трябва да ги бойкотираме - мръсни рентиери
зачестяват тези статии
# 2
15:06 | 19 June 2012
и започвам да се притеснявам - говореше се едно но на практика стана друго.Банките не пуснаха евтини апартаменти но който е търсил какво се предлага е разбрал - нищо хубаво не се предлага - има хубави апартаменти но цените ..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg