Къщите в затворените комплекси стават все по-предпочитани

6005
Къщите в затворените комплекси стават все по-предпочитани

Къщите в затворени комплекси се търгуват все по-активно през последните шест месеца, показват данни на Unique Estates. Те вече успешно конкурират апартаментите, изградени на същия принцип, тъй като предлагат по-голяма площ и повече удобства на относително близки ценови нива.

„Къщите, които клиентите най-често търсят, са в затворени комплекси в екологично чисти и комуникативни райони в периферната линия между София и планината Витоша”, казва Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. „Това са сгради, които разполагат с всичко необходимо и залагат на практичното. Клиентите ги харесват поради липсата на нужда от поддръжка,  излишни такси и заплащане на екстри, които практически не се използват”, коментира Илиева.

По думите й, купувачите на къщи са хора, с които допреди 4-5 години са се договаряли сделки за апартаменти, отново в затворени комплекси. Клиентите са мениджъри на средни или високи позиции, за които ипотечните кредити с ниски лихви са не просто изгоден, но и предпочитан вариант за покупка на желания дом.


„Хората, които допреди няколко години купуваха апартаменти в затворени комплекси, днес отново идват при нас с молба за къща на същия принцип. Обикновено тези хора вече имат още едно или две деца и търсят достъпен, но и качествен начин за подобряване на стандарта на живот”, казва Весела Илиева.

„Клиентите ни продават апартамента си в затворен комплекс и с доплащане в рамките на около 20-30%, се сдобиват с къща. Така те продължават да използват позитивите на затворения комплекс – социална среда, сигурност, осигурена поддръжка, като в същото време разполагат с много по-голяма и самостоятелна площ”, разяснява още Илиева.

Като пример се дава комплексът „Свети Георги” в района на Камбаните. „Целият проект е изключително практично изграден и не е натоварен с излишни екстри. Практиката ни показва, че в даден момент собствениците не желаят да плащат за екстри, които не ползват – например фитнес, басейни или магазини. Всеки купувач на къща в комплекса плаща такса единствено за 24-часова охрана и видеонаблюдение, поддръжка на общите части и зелените площи, осветление и снегопочистване. Таксата за поддръжка е в рамките на 1.5 лева на кв.м”, допълва Илиева.

В комплекса са разположени 18 къщи,като цените им се движат между 315 000 и 485 000 евро без ДДС, разполагат с 3 до 4 спални. Площта на къщите варира между 220 и 330 кв.м. Отоплението и охлаждането на къщите е икономично, като светлата височина на помещенията е 3 метра.

Всяка къща в комплекса разполага с два гаража или с две паркоместа в зависимост от големината й. Според Unique Estates близостта на „Свети Георги” до Англо-американското училище също е притегателна сила за купувачите, в комбинация с изключително чистия въздух, с който е известен районът.

Предимствата на имотите в затворените комплекси пред стандартните самостоятелни къщи в райони като Бояна, Симеоново и Драгалевци се състоят в поддържаната и зелена среда и в изградената инфраструктура, както и осветеността и в по-дълготрайното слънчево греене, характерни за района.

„Къщите в затворени комплекси действително са все по-често срещаното желание на много купувачи. Зачестиха случаите на покупки за инвестиция, като наемателите на този тип имоти са главно чужденци, а налични са случаи и на дипломатически представителства. Наемните нива са между 2 000 и 3 000 евро”, казва още Весела Илиева. Очакванията й са къщите в комплекса „Свети Георги” да бъдат реализирани в рамките на 1 година. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg