Кога цените на жилищата ще спрат да падат?

2344
Кога цените на жилищата ще спрат да падат?

Според последните данни цените на имотите продължават да се понижават, макар и с бавни темпове. Не малко строителни организации и имотни агенции се опитват да обявят дъно на цените, но то ще бъде определено от фундаментални фактори, а не от добри пожелания. Пазарът определя цените, а те могат да падат много - изказвания от вида „паднахме толкова много, че няма вече накъде" са смешни (справка фондовите борси).

В крайна сметка, цената се определя от търсенето и предлагането, а за жилищните имоти основни движещи сили са следните:

Безработица. Без работа, не може да купите имот (освен ако не сте наркотрафикант). При положение, че нивото на безработица расте, по-малко хора имат възможност да закупят нов дом. Това сваля търсенето и съответно цените. Докато не видим трайно оживление в икономиката и обръщане на тренда при наемането на персонал, този фактор ще тежи на пазара. Другата линия, по която безработицата се отразява върху цените е принудителната продажба на имот, поради невъзможност за изплащане на ипотеката при загуба на работа.

Доходи. След бурния ръст на доходите у нас през последните години, в момента се наблюдава обратна тенденция - новонаетите служители са на по-ниски заплати, орязват се възнаграждения и продължителността на работното време. В резултат, населението разполага с по-нисък доход и сигурност, което го отдалечава от пазара на жилища.

Кредитиране. В момента до голяма степен отпускането на ипотечен кредит е трудно, като намалява частта, която финансира банката. Също така, във връзка с горните два фактора и самите кандидат-купувачи нямат сигурност относно работата и доходите си, коети ги прави по-предпазливи. Така че докато не видим стабилизиране на икономиката и пазара на труда, не може да очакваме кредитирането да се възстанови.

Лоши ипотеки. През последните месеци драстично нараства процента на лошите кредити. Нарастват и принудителните продажби на жилища от страна на банките, което сваля допълнително цените на пазара. Колкото по-бързо се разчистят тези лоши задължения, толкова по-добре за пазара. И тук тенденцията ще се обърне чак когато видим ръст при наемането на работна ръка.

Наличност на жилища. В момента има значително количество необитаеми новозавършени сгради, както и такива, които скоро ще излязат на пазара. Също така, не малко чужди и местни инвеститори, изтървали момента да излязат, чакат на опашката. Това предлагане в момента значително превъзхожда болното търсене.

Демография. В цялостен план, демографският фактор за България сочи право надолу. Сривът на раждаемостта от последните 20-ина години, както и емиграцията, дават само една посока за търсенето. От друга страна, за големите градове, особено София и Варна, това се компенсира от миграцията на младото поколение от по-малките населени места, което подкрепяше цените. За съжаление, за тези процеси няма точна статистическа информация, като не може да се прецени и до каква степен новопостроените жилища, както и смъртността са поели това търсене до момента. Така че този фактор ще остане двузначен, ще понижава търсенето в малките населени места и ще го подкрепя в големите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

evalata
# 0
15:11 | 8 November 2009
evalata pavline mnogo istinski i tochen komentar tapite stroitrelni predpriemachi koito v povecheto sluchai sa narkotrafikanti da go izduhat
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg