Кои градове и кои типове имоти са най-подходящи за инвестиции?

4327
Кои градове и кои типове имоти са най-подходящи за инвестиции?

Когато говорим за инвестиции в имоти, става въпрос за имоти, които купувате с цел да реализирате доходност от отдаването им под наем и капиталова печалба от продажбата им (вследствие на повишение на цената им след известен период от време).

По време на панел Имоти от шестото издание на форума Шумът на парите, провел са през миналата седмица, много пазарни специалисти изразиха мнението, че имотите стават все по-привлекателни от инвестиционна гледна точка.

Виж още: Пазарът на имоти се стабилизира


Причините за това са няколко. На първо място, банките намалиха сериозно лихвите по депозитите, което понижи доходността на този род алтернативни за спестителите инструменти. На второ - доходността от наеми е при доста добри нива, вече в пъти изпреварваща тази по депозитите.

Имотите също така са при най-високите си нива на достъпност от поне 10 години насам, а цените им проявяват първите плахи признаци на ръст, което може да е началото на нов тренд за следващите няколко години (за реализиране на капиталова печалба).

И докато потенциалната капиталова печалба е много несигурен фактор в цялото уравнение на инвестирането в имоти, то инвеститорите могат да се съсредоточат върху доходността от наеми. 

Кои са най-добрите градове и типове имоти от гледна точка на доходността от наем?

На този въпрос ще дадем отговор на база на средните продажни цени и нивата за отдаване под наем в четирите водещи града на страната – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Ще започнем, разбира се, от столицата, където имотният пазар е най-ефективен поради големия брой оферти продава и отдава под наем, което води до минимално изкривяване на данните.

София

Тип Продажна цена Цена наем Дох. Наем
Едностайни ап. 727 4,62 7,63%
Двустайни ап. 817 4,38 6,43%
Тристайни ап. 852 4,24 5,97%
Многостайни ап. 1032 5,11 5,94%

Както се вижда от таблицата по-горе, доходността от отдаването на имотите под наем намалява с увеличаването на размера на жилищата. Причината – колкото по-големи стават жилищата, толкова по-висока е цената им за квадратен метър (което, макар и странно на пръв поглед, се предопределя от силното търсене на по-големи жилища, в сравнение с това на по-малки).

В този ред на мисли, едностайните апартаменти, освен най-малка инвестиция, предлагат и най-висока доходност при нива от 7.6%, или с 1.2-процентни пункта над вторите в класацията – двустайните.

Най-ниска, на база на офертите продава и отдава под наем, е доходността от наемите на многостайните жилища, макар че при нива от 5.94% тя е над два пъти по-висока от лихвите по депозитите.

Пловдив

Тип Продажна цена Цена наем Дох. Наем
Едностайни ап. 551 3,58 7,80%
Двустайни ап. 510 3,36 7,91%
Тристайни ап. 497 3,09 7,46%
Многостайни ап. 628 3,17 6,06%

Не (случайно много специалисти коментират доброто развитие на пазара на имоти в Пловдив напоследък. Най-ниската доходност от наеми е при ниво от 6.1% и то при най-големите многостайни имоти.

Иначе с доходност от наеми от над 7.5% се отличават едностайните, двустайните и тристайните имоти в града.

Друго, което прави впечатление на имотния пазар в Пловдив, е, че средните цени на двустайните и тристайните жилища са по-ниски от тези на едностайните, за разлика от София.

Варна

Тип Продажна цена Цена наем Дох. Наем
Едностайни ап. 693 3,97 6,87%
Двустайни ап. 693 3,62 6,27%
Тристайни ап. 720 3,5 5,83%
Многостайни ап. 830 4,5 6,51%

На имотния пазар във Варна, който допреди няколко години се конкурираше сериозно по цени с пазара в столицата, доходността от наеми е относително по-ниска. Най-висока е тя при едностайните при ниво от 6.9%, а най-ниска при тристайните – при ниво от 5.8%.

Бургас

Тип Продажна цена Цена наем Дох. Наем
Едностайни ап. 666 3,61 6,50%
Двустайни ап. 670 3,78 6,77%
Тристайни ап. 717 4,12 6,90%
Многостайни ап. 807 4,04 6,01%

Изключително малка е разликата в доходността от наеми при различните типове имоти в Бургас. Тя варира между 6% за многостайните имоти и 6.9% за тристайните имоти.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg