Колко ви струва ипотеката "без доказване на доход"?

1763
Колко ви струва ипотеката

Множество реклами напоследък предлагат ипотечни кредити без доказване на доход (също и потребителски кредити срещу ипотека). Различни примамливи оферти предлагат средствата да се използват от закупуването на имот до оползотворяването им за ноктопластика.

Въпросът в случая е замисля ли се обикновеният потребител колко му струва това привлекателно „без доказване на доход“?

Поради относително по-големия риск, който поемат банките, те определят и по-висок лихвен процент по тези кредити.

Бърза справка на Profit.bg отчита, че средната разлика между ипотека с доказване на доходи и без доказване е около 4 процентни пункта. Това е доста сериозна разлика, като се има предвид, че кредитът е гарантиран от жилището на потребителя.

Ако приемем, че лихвата по стандартен ипотечен кредит с доказване на доход е 7.5%, а при без – 11.5%, то получаваме следните резултати.


С доказване Без доказване
Сума 50 000 50 000
Период 25 г. 25 г.
Лихва 7,5 11,5
Вноска 369,5 508,23
Общо платена сума 110 850 152 469

За сумата в размер на 50 хил. евро при период на изплащане от 25 години месечната вноска е под 370 евро. В същото време, при лихва от 11.5%, тази вноска надхвърля 508 евро.

За целия период клиентът на банката изплаща с 41.6 хил. евро повече при лихва от 11.5%.

Ако потребителят реши, че иска да предоговори условията по кредита си, като докаже доход, и съответно банката му намали лихвата, то това ще му струва около 1% от сумата. Или в случая 500 евро.

Разбира се, банките имат и доста други малки такси, които се трупат върху цената на отпуснатите средства и които трябва да се вземат предвид.

Кредиторите прибират еднократни комисиони за управление като процент от отпуснатата сума, както и годишна комисиона за управление. При предсрочно погасяване се плаща обикновено 3-5% върху размера на предсрочно погасената сума.

Затова винаги трябва да се гледа ГПР (годишният процент на разходите), който включва всички разходи, разпределени за целия период на кредита. Обикновено при такъв вид кредит този ГПР е с около 1.5 процентни пункта по-висок от обявената лихва.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg