Компаниите, инвестиращи в имоти в Европа, носят загуба от 4.1% през май

1025
Компаниите, инвестиращи в имоти в Европа, носят загуба от 4.1% през май

Индексът, следящ изменението на акциите на компаниите, инвестиращи в недвижими имоти на Global Property Research - GPR 250, се е понижил с 2.3% през май, посочиха изнесени данни на компанията.

Компаниите, инвестиращи в имоти в Океания, са отбелязали най-голяма отрицателна доходност за инвеститорите в размер на 9.4%, следвани от тези в Африка с 6.3% и Европа с 4.1%.

За сравнение, индексът, следящ изменението на акциите по света - MSCI, се е повишил с 1.7% през месец май, в сравнение с предходния месец, а този, следящ промяната на европейските акции, се е повишил с 0.9%.

От началото на годината инвеститорите са загубили 4.4% от вложения в компании, инвестиращи в имоти, докато за последната една година загубата им възлиза на 32.2% от инвестираните средства. Все още обаче доходността за последните три години е положителна, като възлиза на 3.8%.

По страни най-голяма положителна доходност е регистрирала Гърция в размер на 12.8%, следвана от Полша с 2.3%, Австрия с 1.8% и Швейцария с 0.7%.

На противоположния фронт е стояла Норвегия със загуба за инвеститорите от 16.2% на месечна база през изминалия месец. Най-големи загуби за последните шест месеца са отбелязали отново инвеститорите в страната, загубили 43%.

Значителни загуби, в размер на 11.6% през май, са отбелязали още компаниите, инвестиращи в имоти във Финландия, в както и в Турция и Великобритания с по 8.7% за месеца.

За последната една година представянето на компаниите от сектора е меко казано негативно. Загуби от 53.4% са донесли за инвеститорите турските компании, следвани от италианските с 45.9%.

Тук липсва страна, която да е донесла печалба на инвеститорите, като с най-малка загуба се отличава Швейцария - в размер на 8.2%.

На фона на кризата на ипотечните и имотните пазари в САЩ определено може да се каже, че като цяло компаниите там са се представяли значително по-добре.
През май средната доходност на инвестициите в подобен род компании е възлязла на 0.1%, докато от началото на годината тя е била в размер на 8.2%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg