Кредиторите в САЩ измислят нови видове ипотечни кредити за да привлекат клиенти

751
Кредиторите в САЩ измислят нови видове ипотечни кредити за да привлекат клиенти

Отпускането на кредити при облекчени изисквания за одобрение на кандидатите, което банките в САЩ практикуваха, се оказа погрешен ход.

По-голямата част от клиентите, възползвали се от тях, не успяха да изпълнят задълженията си по заема и в страната бе регистриран рекорден брой на просрочени ипотечни кредити. В резултат, кредиторите се връщат към схемите с по-високи изисквания към кандидатстващите за кредит.

Голямата конкуренция между тях и свития пазар на имоти ги принуждават да стават по-изобретателни в привличането на клиенти, коментират от cnn.money.com.

През януари повече от 60% от ипотечните кредити са отпуснати на клиенти, чиито доходи и кредитна история са били щателно проверени от банките. Този тип клиенти обикновено избират традиционния план със срок от 30 години и фиксиран лихвен процент.

За кредиторите обаче, този тип заем не предоставя почти никаква възможност за допълнителни печалби. Затова те измислят нови начини за пласиране на услугите си.

Washington Mutual предлага кредит, при който клиентите имат възможността да се прехвърлят от план с фиксиран лихвен процент на план с променлив лихвен процент при заплащането на малка или дори никаква такса.

Bank of America рекламира ипотечен план без абсолютно никакви такси по него – нито за кандидатстване, нито за одобрение, независимо от размера му.

Кредитните дружества са измислили нов продукт, който е осъвременена версия на така наречения от Националната Асоциация на Кредитните дружества (CUNA) „облекчен жилищен кредит”.

Реално погледнато обаче, този тип заем действа като познатите „заеми с експлоадиращ лихвен процент”, които предизвикаха много дискусии в Щатите през последните години.

При тях обикновено се обявява много нисък лихвен процент за първите няколко години, който след това бива увеличен до непосилни за клиентите стойности. Много американци винят именно този тип планове за бума на просрочени ипотечни кредити в страната.

Новият тип заеми, предлагани от кредитните дружества са подобни в това, че лихвите за първите три години са с процент по-ниски от средните за страната.

Те обаче гарантират, че когато стойностите се променят те няма да надвишат средните за страната към момента на издаване на заема. Така клиентите могат да преценят до колко след три години ще могат да си позволят да изплащат този заем.

Кредитът е достъпен и за хора със средни и ниски доходи. Изискванията са приходите на домакинството да не са по-ниски от средното възнаграждение за региона, с изключение на традиционно скъпите региони като Калифорния, където изискването е да се покрива 133% от средната заплата за региона и Лонг Айлънд – 165%.

Ditech, онлайн кредиторско звено на GMAC предлага свой вариант на 30 годишния план с фиксиран лихвен процент. Заемът върви с предоставен на домакинството потребителски кредит.

Потребителите получават кредитна карта, точките по която дават възможност за облекчение на ипотеката. Ако пазаруват за 25 000 долара и възстановят кредита, това намаля ипотеката им с 25 долара. Няма такса за кандидатстване.

От фирмата са ограничили почти до нула отпускането на заеми при намалени изисквания за кандидатите. Едва около процент от дадените кредити могат да се квалифицират като такива.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...