Кризата на пазарите на имоти в света все още подминава страните от ЦИЕ

934
Кризата на пазарите на имоти в света все още подминава страните от ЦИЕ

Забавянето на инвестиционната активност в сектора на недвижимите имоти в световен мащаб през първото тримесечие не се е отразило сериозно върху страните от централна и източна Европа, сочи доклад на консултантската агенция за недвижими имоти CB Richard Ellis.

За първите три месеца на годината в региона са инвестирани сумарно 3 млрд. евро, или 21% от общо инвестираните средства за изминалата година, която е и рекордна в това отношение.

Като тенденция се налага промяна на фокуса на инвеститорите от страните от централна Европа, като Полша, Чехия и Унгария, към тези от източна и югоизточна Европа.

Водещи инвеститори в региона продължават да са австрийски и немски инвестиционни фондове, привличани от все още по-високата възвращаемост, която пазарите на развиващите се страни предлагат.

Русия продължава да е изключително силна притегателна сила за институционалните инвеститори, макар и пазарът да започва да изпитва известно насищане. Инвеститорите там разчитат на доходност в размер на около 7.5% на годишна база.

Силно продължава да е и търсенето на офиси в региона, който е обект за разширяване на бизнеса на много водещи европейски компании.

Средното ниво на наемите е регистрирало известно понижение в някои столиците, като Москва, Прага и Варшава през последните месеци, въпреки повишението на тези от най-висок клас на годишна база.

В Москва наемите на луксозните офиси през първото тримесечие са поскъпнали с 21% на годишна база.

По отношение на развитите страни, Австрия продължава да е един от най-стабилните пазари на имоти в Европа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg