Кризата в САЩ заплашва и останалите пазари на недвижими имоти

842
Една от най-големите кризи на пазара на жилища в съвременната история показа сериозните заплахи за бъдещето на икономиките на развитите индустриални страни. Това показва изследване на Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие (ОИСР).

Проблемите на американския пазар на недвижимо имущество, породен от рязкото падане на цените на жилищата, предизвика тенденция на намаляване на инвестициите в недвижима собственост и в Европа.

Повечето пазари за недвижимо имущество вече бяха забавили темпа си, когато кризата в САЩ на пазара на ипотечни кредити набираше инерция и се наблюдаваше рекордно високо ниво на лошите ипотечни кредити, се отбелязва още в доклада.

Анализатори от ОИСР предсказват големи понижения в размера на инвестициите в жилищната собственост в страни като Ирландия и Дания за периода от няколко години до края на 2009 г.

В други страни, като Франция, Великобритания, Холандия, Испания, Канада и Нова Зеландия, прогнозите са, че пониженията няма да са толкова големи, а в Германия, Австрия, Норвегия и Швеция се очаква даже повишения в размера на инвестициите в жилищни имоти.

Относно цените на жилищната собственост, в Испания например бумът на цените беше в периода 2000–2006 г., когато беше отбелязано повишение, средно на година от 11.2%. Във Франция за същия период цените се повишиха с 9.5%.

И други държави отбелязаха повишение в цените на жилищата, като Великобритания, Холандия, Нова Зеландия и Австралия средно с по 6.2% на годишна база, а даже и в САЩ беше отбелязано повишение в цените за този период.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg