Л. Богданов: Капиталовите потоци ще раздвижат имотния пазар

1649
Л. Богданов: Капиталовите потоци ще раздвижат имотния пазар

Пикът и бумът на строителство у нас, огромният интерес на инвеститорите, създадоха доста интересни и качествени проекти и заедно с това среда, която не ни прави щастливи от това, което ни дава като качество на живот.

Преди явното съживяване на пазара, което предстои, трябва да се направи анализ на това, което се случи през последните 20 години. Това бяха уводните думи на участниците в пресконференцията по повод предстоящото събитие "BalREc 2010" - Инвестиционни проекти и устойчиво развитие.

До какво доведе този голям интерес, какво означава качество на проектите, качество на средата, какви са ангажиментите на всеки един участник на пазара - това са все въпроси, на които ще трябва да си отговорим.

Българският пазар продължава да е привлекателен за инвеститорите, сподели Шимон Бел Хамо - управител на "АФИ Юръп България". Той стои много по-добре в сравнение с регионални пазари, като Румъния и Сърбия.

Една от положителните му характеристики е, че разходите по строителство и цените на земите са по-ниски в сравнение с останалите пазари в региона.

На определени сегменти като търговски площи и жилищата все още има добри възможности в големите градове. Миналата година банките бяха изчезнали, но тази година те започват да се връщат, което е положителен сигнал. Нещата се движат макар и бавно в правилната посока, според г-н Бел Хамо.

Друг интересен сегмент е инфраструктурният, като компанията АФИ Юръп проверява възможностите в това направление.

Разбира се, пазарът е труден в настоящите тежки условия, но това не е характеристика на българския пазар. Навсякъде недостигат пари, а търсенето на имоти е намаляло.

Сред основните пречки за инвеститорите, обаче, са бюрокрацията, с която се сблъскват. В настоящата тежка среда те биха оценили изключително много всяка евентуална помощ от страна на общините.

Пазарът на имоти е изпреварващ индикатор за бъдещето на една икономика, като в средносрочен план той не може да се отдели от икономическите реалности, коментира Лъчезар Богданов- управляващ партньор, "Индъстри уоч".

Добрите новини са пети пореден ръст на износа, както и първото от 14 месеца повишение на индустриалното производство. Безработицата се стабилизира и спря да расте. Всички тези показатели са положителни за развитието на икономиката.

За пазара на активи, обаче, е критично важен и инвестиционният поток. Именно този поток определяше при ръст на икономиката с 4-5%, активи като финансови или недвижими имоти да растат с темпове в пъти по-големи.

Това обяснява и защо при спад от 4-5% на икономиката, имотите поевтиняха с между 20-40%.

До началото на 2009 година за последните 12 месеца нетните капиталови потоци от банковия сектор са били около 6 млрд. лева. В следващата една година те са били леко отрицателни, допълни Богданов.

Дългосрочно перспективата за сектора на недвижимите имоти е положителна при запазване на политическа, макроикономическа и фискална стабилност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg