Mall of Sofia продаден на германци?

1835
Mall of Sofia продаден на германци?

В Комисията за защита на конкуренцията е постъпило уведомление за намерението на немската компания Degi Deutsche Gesellschaft за придобиване на едноличен контрол върху българската компания „М.О. София” АД, която е оператор на Mall of Sofia.

Купувачът по сделката не осъществява дейност в страната, а „М.О. София” АД, гр. София притежава и експлоатира Mall of Sofia и Sofia Tower, търговска и административна сграда в гр. София.

Очаква се сделката да засегне пазара на отдаване на търговски площи под наем. Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение.

Становището следва бъде заведено в деловодството на КЗК в срок от седем дни от датата на публикуване на настоящото съобщение (09. 10. 2008 г.), като бъде подкрепено със съответни доказателства.

Сделката би била поредната в сегмента на търговските центрове, след като Equest Balkan Properties, който инвестира в търговски площи, магазини за търговия на дребно и индустриални имоти в Югоизточна Европа, продаде City Center Sofia Mall, с обща площ от 22 910 кв. м, на Heitman European Property Partners III за 101.5 млн. евро, съобщават от компанията.

Тя се оповестява и малко след проведената вчера конференция Balkan Real Estate Conference - Bulgaria 2008, където бе обсъдена темата твърде много ли са търговските центрове у нас, както и какво ще се случи със сектор.

Между 5 и 10 проекта за големи търговски центрове има в почти всички по-големи градове у нас. Ако плановете се сбъднат, то на 1000 жители ще се падат по 15 кв. м търговски площи. За сравнение, в Австрия, която е сред рекордьорите по този показател в Европа, се падат по 19 кв. м на 1000 жители.

Според специалистите в бранша, в някои градове може би има пренасищане от планирани търговски центрове, като сред тях са Русе, Варна и Стара Загора. В Русе, например, три мола вече са в процес на строеж, а градът е с население около 100 000 души.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg