MBL: Инвестиционният пазар на имоти в ЦИЕ се възстановява

1419
MBL: Инвестиционният пазар на имоти в ЦИЕ се възстановява

Според доклад, оповестен от MBL CB Richard Ellis, през втората половина на 2009 г. обемите на инвестиционния пазар на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са се покачили значително спрямо първото полугодие.

За цялата година общият обем достигна 2.5 млрд. евро при сключени 90 сделки, като 2 млрд. евро от тях са станали през втората половина на 2009, което е ръст с 314% спрямо първата половина на същата година.

Покачването е сигнал за нарастването на доверието на инвеститорите в бизнес имоти към ЦИЕ. Въпреки това, резултатите за 2009 г. са доста по-слаби в сравнение с предходните години. Транзакциите на инвестиционния пазар през 2009 г. отчетоха спад със 75% спрямо 2008 г., сочи анализ на MBL|CB Richard Ellis, предоставен на Profit.bg.

Проучването сочи още, че през 2009 г. стратегията на инвеститорите в недвижими имоти е била фокусирана върху първокласни имоти, на ключови локации, с дългосрочни договори за наем и качествени наематели.

„Инвестиционните пазари с традиционно по-ниска волатилност бяха в обсега на наблюдение на инвеститорите, докато по-рисковите пазари останаха временно в сянка. Сред последните се нарежда и България.", обобщава Владислав Христов, директор Капиталови Пазари в MBL|CBRE. Делът на Чехия, Унгария, Полша и Словакия от общия размер на транзакциите в Централна и Източна Европа достигна 56%, като същият е бил 37% през 2008 г.

През втората половина на 2009 г. доходността при сделките с бизнес имоти в ЦИЕ се стабилизира. След високата волатилност в края 2008 г. и началото на 2009 г., промените през втората половина на миналата година бяха минимални в почти всички страни от ЦИЕ: България, Хърватска, Чехия, Унгария, Румъния, Полша, Русия, Словакия и Украйна.

Въпреки това в България разминаването между търсене и предлагане остана около 100 базисни точки, поради което през 2009 г. пазарът на практика бе замрял.

В останалите страни от ЦИЕ повишената инвестиционна активност към края на миналата година доведе до сближаване на ценовите очаквания между продавачи и купувачи, особено при първокласните имоти във водещите централноевропейски пазари. Това предполага, че текущите цени на тези пазари са на нива, при които първокласните имоти ще се търгуват и през 2010 г.

По-ниската волатилност на наемните нива при офис площите пък прави атрактивни централноевропейски пазари като тези в Прага и Братислава. На другия полюс бе офис пазарът в България, което е още една причина той да не се радва на инвеститорски интерес през 2009 г.

Въпреки че инвестиционният пазар в ЦИЕ традиционно е движен от международни инвеститори (88% чуждестранни купувачи в периода 2003 - 2008 г.), през 2009 г. същият бе свързан главно с активността на местни купувачи, търсещи възможности за опортюнистични сделки.

Великобритания зае челна позиция с 23% от оборота в ЦИЕ, следвана от Русия с 18% и Германия със 17%. Инвеститорите от страни като САЩ и Австрия бяха значително по-малко активни през 2009 г. в сравнение с предишни години, като причини за това бяха падащите фондови пазари, липсата на ликвидност и негативните послания на медиите по отношение на ЦИЕ. Поради тази причина очакванията са, че основен двигател на оборотите през 2010 г. ще бъдат исторически активните инвеститори в региона.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg