Метрото отново раздвижи цените на имотите в София

3077
Метрото отново раздвижи цените на имотите в София

Най-значително движение на цените на жилищните имоти през втората половина на 2012 г. до началото на 2013 г. в София има в Югоизточните и в Северозападните райони на града.

Продавачите на апартаменти в тези части на столицата са завишили очакванията си за стойността на техните имоти със средно 10% до 792 евро/м2 и 628 евро/м2 съответно.

Това показват данните от проучването на българския клон на естонската агенция за недвижими имоти Arco Real Estate.


В по-голямата част от столицата няма сериозни промени в ценовите равнища. Апартаментите в Широк център привличат значителен интерес и цените там претърпяват леко покачване (4%) в сравнение с нивата от средата на 2012 г.

Това е продиктувано главно от малкия обем на строителството през последните години и вече ограниченото предлагане на качествени оферти.

Жилищата, разположени в източните райони на София, в момента са сравнително по-неатрактивни за купувaчите, което се отразява в отчетеното понижение на цената им (-4%), която достига 586 евро/м2 в началото на 2013 г.

Според консултантите на компанията, основната причина за покачването на цените на жилищата в югоизточните и северозападните части е пускането в експлоатация на поредния етап от Софийското метро през есента на 2012 г.

Жителите на тези райони вече имат функционираща бърза и удобна връзка, както с центъра на града, така и с част от по-крайните квартали.

Традиционно имотите в централните градски части са най-предпочитани и поддържат най-високи цени - средно 988 евро/м2 за периода, заедно с тези в кварталите в непосредствена близост до софийските паркове.

Най-достъпни са апартаментите в така наречените Равнинни покрайнини на града, където ценовите нива остават непроменени от средата на миналата година - 438 евро/м2.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Уникално!
# 0
10:03 | 8 March 2013
Ако цените скачаха както е според всяка ваша статия за последните две години ръстът тр да е около 200 % :-))))
Търча да си купя )
# 1
21:03 | 7 March 2013
A бе малко са ги овишили,още може :ДДДДДДДДДДДДД
NY
# 2
16:03 | 7 March 2013
Да бе, да! :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg