Мезонетите в Румъния сред най-евтините в Европа със средна цена от 2 350 евро за кв. м.

662
Мезонетите в Румъния сред най-евтините в Европа със средна цена от 2 350 евро за кв. м.

Луксозната собственост предлага редица предимства и облаги за притежателите си, но тя почти винаги е подплатена от значителни разходи за придобиването й и малко на брой хора могат да си я позволят.

Висококачествено строителство, разположение на централно и комуникативно място на значителен по размер парцел, уникален архитектурен план са само част от предимствата на луксозните жилища, които се вписват традиционно в профила на бизнесмените.

Друга особеност при подобен род жилища е и фактът, че първоначалните разходи за придобиването не са достатъчни, като значителен по размер средства трябва да се отделят и за поддръжката на подобен род имот.

Към момента такива жилища в Румъния традиционно се купуват от местни бизнесмени или международни компании, стартиращи дейност в страната за своите мениджъри, сочи публикация в румънския ежедневник Nine o'Clock.

Значителното нарастване на инвестициите в страната и особено насочването на големи европейски концерни към нея след присъединяването й към ЕС са част от причините, водещи до значителното разрастване в сектора на луксозните жилища в северната ни съседка.

Към момента пазарът на луксозни жилища в Румъния е фокусиран в две основни насоки - предлагане на луксозни мезонети и предлагане на къщи.

Обикновено за избора между двете съдейства семейното положение на купувачите. Неженените се насочват към големи луксозни апартаменти в престижни сгради, докато женените обикновено предпочитат семейни къщи, които имат и градини, подходящи за деца.

В същото време къщите са предпочитани от хора, желаещи повече усамотение и избягващи високи сгради, като те предпочитат да има и басейни, смята Валериу Ичерт от имотната агенция Euriskо.

Общият профил на купувачите на къщи се определя като хора на възраст между 40 и 45 години и среден месечен доход от над 10 000 евро на месец. Те най-често са бизнесмени, топмениджъри или адвокати.

Обикновено мезонетите са разположени в най-горната част на сградите, често заемащи почти целия най-горен етаж, като в една сграда традиционно има по един мезонет. Много често те са със самостоятелно стълбище или частен асансьор.

Постоянното видеонаблюдение, подземните гаражи, големите тераси, предлагането на услуги като басейн сауна и др. са само част от предимствата на сградите от високия клас, недостижим за обикновения човек.

Секторът на луксозните недвижими имоти започна да набира скорост след 1996 година. Към момента в столицата на страната има много подобни проекти за изграждането на луксозни сгради.

Мезонетите се предлагат на цени между 2 000 и 2 500 евро за квадратен метър, като средната цена възлиза на 2 350 евро по данни на британската недвижима агенция Global Property Guide, специализирана в продажбата на луксозни жилища.

Тази цена поставя Румъния сред страните с най-ниски цени на мезонетите в Европа, като те са по-евтини единствено в Кишинев, възлизащи на 970 евро за квадратен метър. Водещ в класацията е Монако, където средната цена на подобен род собственост е възлизала на 4 000 британски паунда за квадратен метър.

Най-скъпи са подобни жилища в Лондон, следван от Париж и Амстердам.

Междувременно наскорошно изследване на консултантската фирма PricewaterhouseCoopers сочи София и Букурещ като най-атрактивните дестинации за инвестиции в сектора на недвижимите имоти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg