Москва губи конкурентните си предимства за инвеститорите в жилищни имоти

1108
Москва губи конкурентните си предимства за инвеститорите в жилищни имоти

Цените на недвижимите имоти в руската столица са сред най-високите в света, като в престижните квартали те достигат нива между 10 700 долара до 20 500 долара за кв. м, сочи изследване на Global Property Guide.

Въпреки високите цени на имотите обаче, интересът към покупката им все още е значителен както от страна на местни, така и на чуждестранни инвеститори.

В основата на търсенето стоят значителното повишение на реалните доходи на населението, в резултат на ускорения ръст на икономиката на страната през последните години, подкрепяна от рекордните цени на петрола и енергийните суровини.

Средната цена на всички имоти, предлагани в добрите квартали, възлиза на 16 446 долара за кв. м, сочи още направеното изследване.

Високите цени на имотите обаче водят до намаляване на доходността от недвижими имоти. Тя се е понижила до средно 5.18% в руската столица, което е значително по-малко, в сравнение с нивото й от година по-рано, вариращо между 7 и 9.5%.

Относително ниската доходност за инвеститорите отблъсква известна част от тях, като ги пренасочва към други държави от бившата ОНД, където могат да търсят значително по-висока такава.

Като друг негативен фактор се явяват и изключително високите транзакционни разходи по придобиването на имот в столицата, възлизащи на 25% от стойността на имота.

В същото време брутният доход от наеми, получавани от чужденци, се облага със значителна данъчна ставка в размер на 30%.

Заедно с това съществуват и значителни трудности по опазването на частната собственост, непълноти в законите, както и тромава съдебна система.

Това, съчетано с предстоящите избори, както и възможност от нарастване на политическата нестабилност, води до отблъскване на част от потенциалните инвеститори.

Значително по-различна е ситуацията в друг водещ руски град - Санкт Петербург. Там средната цена на имотите в престижните квартали се повишава, но заедно с това нарастват и наемите. Това води до нарастване на доходността от наеми за инвеститорите до 9.6%, в сравнение със 7.1% година по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg