Наблюдава се охлаждане на пазара на недвижими имоти в Китай

991
Наблюдава се охлаждане на пазара на недвижими имоти в Китай

След бума му от последните няколко години, пазарът на недвижими имоти в Китай започва да се забавя, сочат прогнози на брокери от най-голямата агенция за недвижими имоти в страната - Chuanghui Real Estatе.

Някои от най-големите агенции затварят свои офиси в ключови градове. Все още обаче забавянето е относително слабо, като се отразява единствено при брокерите на недвижими имоти.

То може да е началото на нова тенденция, която да обхване целия пазар, коментират още специалистите.

През първата седмица на настоящата година продажбите на жилища в столицата на страната - Пекин са отбелязали спад от 20% в сравнение с предходната седмица, сочат данни на China Securities News. Спад от 38% са регистрирали продажбите на нови жилища в Шенцен, както и с 52% в Нанджинг.

По време на пиковия за пазара на недвижими имоти момент, на ден собственика са си сменяли жителите на стотици, а понякога дори хиляди жилища, докато в началото на настоящата година обемите са били изключително ниски, като сделки са се сключвали с едва десетки апартаменти.

Опасенията на голяма част от пазарните участници са за засилване на кризата на пазара на недвижими имоти, която до голяма степен се определя от тази, обхванала щатските пазари, което може да доведе до значително забавяне на ръста на бързо развиващата се китайска икономика.

До този момент няма доказателства за кризисна ситуация на пазара на ипотечни кредити в Китай, подобна на тази в САЩ. Не се наблюдава и спад в цените на недвижимите имоти в страната.

Силно забавяне обаче се наблюдава особено ясно на пазара на "старите" имоти в Китай.

След бума на пазара на недвижими имоти през 2000-та година, през последните три години регулаторните органи приемат най-разнообразни мерки с цел да се "охлади" нагорещеният пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg