Надценени ли са имотите у нас, в сравнение с тези в страните от ЦИЕ?

1677
Надценени ли са имотите у нас, в сравнение с тези в страните от ЦИЕ?

След значителното повишение на цените на недвижимите имоти у нас през последните няколко години с темп, многократно изпреварващ този на повишението на наемите, напълно нормално доходността от наеми силно се е понижила.

Това до голяма степен е и сред основните причини много чуждестранни анализатори да изразяват притеснения относно бъдещото развитие на пазара на недвижими имоти. Страната бе тази с водещо поскъпване на цените на имотите през изминалата година.

В публичното пространство се появиха редица предупреждения от страна на чуждестранни специалисти в сектора, че пазарът е "балонизиран", както и че охлаждането на световния пазар ще засегне страната ни подобно на балтийските републики през изминалата година, след като година по-рано там бяха регистрирани значителни ръстове.

Дали обаче подобни изказвания не са твърде пресилени? Факт е, че цените на имотите у нас отбелязаха значително повишение през последната година. Също така е факт, че се наблюдава сериозно забавяне на ръста в сектора на недвижимите имоти в световен мащаб.

Все по-голямо се очаква да е и обвързването на цените на недвижимите имоти у нас с тези на глобалните и регионални пазари.

Въпреки това, едва ли може да се твърди, че цените у нас са твърде надути или пък, че ще падат с темп, значително изпреварващ представянето като цяло на пазарите на развиващите се европейски страни.

Една справка в таблицата по-долу, където са сравнени страните от Централна и Източна Европа, сочи, че в доларово изражение цените на недвижимите имоти у нас са все още най-ниски сред тези в останалите страни членки на ЕС от ЦИЕ, като по-ниски извън границите на ЕС са единствено в Македония, при това разликата е минимална.

Като контрапункт, разбира се, може да се посочи доводът, че страната ни също е и на последно място в Европа по покупателна способност.

Цените на недвижимите имоти обаче се определят от търсенето и предлагането, а фактори като чуждестранното търсене са също сериозен компонент. До голяма степен то се предопределя и от очакваната възвръщаемост от подобен род инвестиции, която е под две форми - на капиталова печалба от повишението в цените на имотите и под форма на доходи от наеми.

В исторически план сме доказали, че тези инвестиции са били перспективни от гледна точка на капиталовата доходност. Не особено лошо се представяме и по отношение на доходността от наеми, която инвестициите в имоти предлагат.

Тази доходност по данни на сайта за недвижими имоти Global Property Guide се изчислява на 5.87% и е по-ниска, единствено от тази в Украйна с 9.1%, Румъния с 8.17% и Турция и Македония с 7.5% и 7.2%.

Почти съпоставима е тя в Естония и Полша, където възлиза съответно на 6.1% и 5.95%.

Разбира се, пазарът на недвижими имоти у нас не бива да се разглежда в частност, а като алтернатива за инвеститорите, които все по-често поглеждат към развиващите се европейски страни, отличаващи се с по-висок темп на нарастване на икономиките, както и на покупателната способност на населението.

В тази насока освен положителните фактори, очаква се върху пазара ни да въздействат и негативните, като евентуално задълбочаване на кризата на пазарите на имоти и оттеглянето на чуждестранни инвеститори.

По отношение на облагаемостта на доходите, получавани от наеми, която също се следи изключително отблизо от страна на инвеститорите, страната ни е с крачка напред пред своите конкуренти. С данък от 10% върху тези доходи, пред нас с по-ниски се нареждат единствено Латвия, с нулева данъчна ставка, и Литва - 2.9%.

Основният проблем, на който трябва да бъде обърнато сериозно внимание са високите транзакционни разходи. Тук страната ни заема второ място в размер на 24.8%, като пред нас с 25% се нарежда единствено Русия.

За сравнение, в Румъния тези разходи са в размер на 7.58%, в Естония 3.81%, в Литва 2.35%, като значително по-ниски са дори в Македония - 5.24%.


Цена на кв.м щ.д.Доходност от наемДанък върху доходите от наемРазходи по придобиване
Украйна28079.09%15,00%12.50%
Румъния23508.17%12,00%7.58%
Турция24677.54%14.61%9.93%
Македония11337.23%-5.24%
Естония23836.13%22,00%3.81%
Полша32925.95%17.44%6.61%
България14875.87%10,00%24.88%
Русия115015.23%30,00%25.00%
Латвия30204.97%05.16%
Литва 37924.04%2.9%2.35%
Хърватия2215010.5%13.87%

*Данните са на Global Property Guide

Автор: Теодор Минчев

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg