Наемателите в САЩ със сериозни проблеми

2161
Наемателите в САЩ със сериозни проблеми

Жилищният пазар в най-голямата световна икономика може и да се възстановява, но за много наематели нещата не стават по-добри.

Притежаването на дом е станала по-достъпно, но наемането му върви в противоположна посока, сочат данни. За периода между 2008-2011 година, разходите за наемане на жилище са се повишили с 6%, като в същото време доходите на хората са се понижили с 3.2%, според неотдавнашен доклад на Центъра за жилищна политика.

Повече от 26 на сто от наемателите харчат повече от половината от дохода си като жилищни разходи. Една от причините – слабата достъпност на имотите за наем. През 2010 г. е имало 5.1 милиона повече семейства с ниски доходи, отколкото достъпни за наемане жилища.


Федерална политика отдавна е съсредоточена върху стимулиране на собствеността на жилища срещу ипотеки. В около две трети от най-големите градове на страната, притежаването на жилище е по-евтина алтернатива от наемането му, като закупен имот се изплаща с наемите му за около три години, според данни на Zillow.

Междувременно изискваното самоучастие и другите първоначални разходи, в комбинация с по-високите изисквания на банките за отпускане на заеми, правят трудна покупката на имот от домакинства с по-ниски доходи.

Всеки три от петима американци смятат, че жилищната политика трябва да е насочена по равно за стимулиране както на придобиване на имот, така и за подпомагане на наемателите, според проучване на MacArthur Foundation.

В момента, основният инструмент на правителството за стимулиране на пазара на наеми е насочен към хора с нисък кредитен рейтинг.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg