Наемите на луксозните и необзаведени апартаменти с най-голям спад

2081
Наемите на луксозните и необзаведени апартаменти с най-голям спад

През първите месеци на 2012 г. се наблюдава търсене на жилища под наем в новопостроени сгради или апартаменти в добре поддържани стари кооперации. Търсене има и на панелни жилища, обзаведени и много добре ремонтирани, сочи проучване на Форос.

Цената, която са готови да заплатят наемателите за градовете София, Варна и Бургас, е до 400 евро, а в градовете Велико Търново, Шумен и Благоевград – до 200 евро.

Към края на месец юни 2012 г. наемни цени на жилища спадат, в сравнение с декември 2011г., средно с 2.78%. Най-съществен спад се забелязва при луксозните жилища – 5.76%, следвани от необзаведените апартаменти, където понижението в наемите е с 5.30%.

Наемите на обзаведените жилища поскъпват средно с 2.72%, като на територията на София и Велико Търново се забелязва спад съответно от 1.85% и 0.49%.

Водещ по спад в наемите на жилищни имоти през 2012 г. е град Благоевград – 7.35%. В Шумен и Варна спадът е съответно от 5.99% и 5.94%. В Бургас намаляването на наемните цени е едва с 0.11%, а на теритотията на столицата и Пловдив дори се забелязва ръст съответно от 0.81% и 0.30% спрямо декември 2011 г.

В столицата най-търсените квартали и през първите шест месеца на 2012 г. са Студентски град, Дървеница, Дианабад, Мусагеница, Младост, Лозенец, Иван Вазов и Център, във Варна – Център, Цветен квартал, Бриз и Левски.

За полугодието в Бургас се отчита недостиг на луксозно обзаведени жилища. Те са търсени най-вече от различни чуждестранни специалисти, които идват да работят по даден проект за няколко месеца и обичайно наемът на жилището им се заплаща от наелата ги компания.

В града търсенето е изместено от обичайните квартали Лазур и Център заради въвеждането на синя зона. Последните месеци се предпочитат комплексите Славейков, Изгрев и Братя Миладинови, където има възможност в широките околоблокови пространства да се използват безплатни паркоместа.

През изминалите шест месеца предлагането на ваканционни имоти от инвеститори значително е намаляло спрямо същия период на 2011г.

Завършените сгради с ваканционно предназначение през първото полугодие на 2012 г. са с обща разгъната застроена площ от 42 778 кв.м. и са разположени главно по Южното Черноморие.

В сравнение с периода януари-юни 2011г. се наблюдава спад от 87.39% при завършените ваканционни имоти, а сградите със започнат строеж през този период са намалели със 70.15%, като за шестмесечието на 2012 г. са с обща разгъната застроена площ от 28 422 кв.м. Започнатите сторежи са ситуирани изцяло по Южното Черноморие.

Водещ при предлагането на ваканционни комплекси е вторичният пазар. Наблюдава се препродажба на имоти, главно от англичани и ирландци, които са закупили имот на ниски цени в начален етап на строеж с цел печалба чрез продажба след години, когато сградата е завършена и с по-висока цена.

Засилен интерес от чужденци се наблюдава за закупуване на жилища в морски или планински ваканционни комплекси. Има засилено търсене на имоти от хора от Сибир.

Търсещите са предимно руснаци, като почти няма англичани и българи. Най-предпочитани за покупка са жилища във ваканционни сгради по Южното Черноморие – главно Слънчев бряг, Свети Влас и Поморие.

През изминалите шест месеца на 2012 г. се наблюдава ръст в сключените сделки при ваканционните имоти по Черноморието от над 17%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Prabhakar
# 0
11:08 | 30 August 2012
Lerainng a ton from these neat articles.
все по-ясен става новият тренд
# 1
12:08 | 2 August 2012
Поскъпването е Факт ! не ми харесва-но хазяинът ме предупреди за "корекцийка" след Септември.според него нямало да и голяма - 30 евро но за мен и съпруга ми това са над 7 %
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg