Наемите на търговски улици в София с понижение от 20% за полугодието

2006
Наемите на търговски улици в София с понижение от 20% за полугодието

Наемите в София по основните търговски улици регистрират понижение през първото полугодие на годината в размер на 20%, сочи доклад на Colliers International.

Това до голяма степен е в  тенденцията през посочения период за минимално изменение в нивата на наемите на повечето първокласни търговски улици в региона.

Една от основните причини за понижените наемни нива в родната столица е изграждането на втория лъч на Софийското метро и съпътстващите го строителни дейности на главните търговски улици.


Тенденции на увеличение на наемните нива отбелязват някои градове като Виена (увеличение с 14%), Хамбург (12%) и Лондон (11%), както и Талин и Рига.

В Обединеното кралство не само Лондон обръща тренда, но Манчестър (с 11%) и Единбург (с 9%) също отбелязват увеличение на наемните нива.

Значително понижение отбелязват наемните нива на основните търговски улици в Атина, където понижението е в размер на 12%.

Всъщност за Гърция това е тренд , който продължава от есента на 2011 г. и се дължи главно на намаленото потребителско търсене и на увеличените свободни площи.

Наемите в търговските центрове в повечето от изследваните пазари също остават без промяна от есента на 2011 г. Най-голямо увеличение за последните 6 месеца, както и за последната година се наблюдава в Глазгоу (съответно с 11% и 18%) , в Москва (с 8% и 23%) и в Белград (с 8% и 17%).

Подобно на наемните нива, доходността на главните търговски улици в по-голямата част от Европа, Близкия изток и Африка също запазва своите нива от есента на 2011 г. Незначително свиване (между -10 и -20 базисни пункта) има в Щутгарт, Франкфурт и Дюселдорф.

Промени има още в Хелзинки и в Рига. В Хелзинки, доходността спада с 35 базисни пункта до 6%, а в Рига, от 9% през първото тримесечие на 2012 г., има промяна с -50 базисни пункта.

Отново, най-значителната нарастваща промяна от 50 базисни пункта се наблюдава в Атина поради продължаващата рецесия на гръцката икономика и слабия интерес от страна на инвеститорите.

По отношение доходността на търговските центрове на наблюдаваните пазари, свиване се наблюдава в Братислава (-25 базисни пункта), Рига (- 25 базисни пункта) и Вилнюс (- 50 базисни пункта). Лека тенденция на нарастване на доходността (с 25 базисни пункта) отчитат няколко регионални търговски центрове в Обединеното кралство, където активността на инвеститорите е намалена.

Стюарт ла Фрюне, Ръководител „Търговски площи” за Европа, Близък Изток и Африка в Colliers International коментира: „Икономическата несигурност на страните в региона прави хората значително по-внимателни в потреблението. То от своя страна се измества онлайн, както и към основни ритейл дестинации, главно заради по-големия избор и специалните изживявания, които търговските центрове предлагат на потребителите. Модните марки от високия клас продължават да генерират интерес от страна на купувачите, тенденция, която се очаква да продължи. Очакваме увеличение на наемните нива на главните търговски улици на традиционно силните ритейл пазари – а именно в Лондон, Франкфурт, Хамбург, Москва и Санкт Петербург. Доходността се очаква да остане без съществена промяна на повечето наблюдавани пазари, с леко свиване за Лондон и Санкт Петербург. Главните ритейл локации ще продължат да бъдат в центъра на вниманието на инвеститорите.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Oussama
# 0
15:07 | 26 July 2012
This airtcle keeps it real, no doubt.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg