Наемните нива по главните търговски улици с пореден спад

1326
Наемните нива по главните търговски улици с пореден спад

Подобно на предходните тримесечия, Q4 2009 г. също премина под знака на продължаващ застой на пазара на търговски площи, се казва в доклад на Forton International. Въпреки колебанията на търговците и регистрирания спад в търсенето, редица мащабни проекти напредват в изграждането си и активното привличане на наематели.

Само през 2010 г. очакваният обем нови търговски площи се равнява на близо 423 хиляди кв. м, което се явява сериозно предизвикателство пред капацитета на пазара в този сегмент. Понастоящем най-сериозна активност се наблюдава от страна на големите международни търговски вериги и дискаунтъри, чиято експанзия продължи със засилени темпове и в последните месеци на годината.

Същевременно наемните нива по главните търговски улици отчетоха пореден спад, като за София средните наеми по бул. Витоша се движат около 70 евро/кв.м. В страната тези нива варират между 45 и 55 евро на кв. м за периода октомври-декември 2009 г.

В столицата настоящото търсене на търговски площи е успешно балансирано между търговски улици и молове, докато в останалите градове главните улици продължават да бъдат основното ядро на търговска дейност и интерес от страна на наемателите.

Съществена разлика се забелязва между средните наемни нива в действащите молове и новите проекти, чието завършване очакваме в близките 2 години. Докато при първите регистрираме среден наем от около 26 евро/кв. м за столицата и около 21-22 евро/кв.м за другите големи градове, то при новите търговски центрове очакваните средни нива се движат в рамките на 18евро/кв.м. в София и 15-16 евро/кв.м. за провинцията.

През ноември отвори врати и първият голям търговски проект в Габрово - Тера Център, прибавяйки нови 9000 кв.м към общия обем модерни търговски площи, който към края на 2009 г. вече надвишава 245 хиляди кв. м.

Доходността от търговски площи в София се запазва при нивата отчетени за предходното тримесечие: около 9% за главните търговски улици и 10.5% за търговски центрове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg