Наемните нива за офиси в София ще отчетат допълнителен спад

977
Наемните нива за офиси в София ще отчетат допълнителен спад

Наемите при офиси клас А на повечето пазари в Европа, Средния Изток и Африка (ЕМЕА) отчитат стабилизиране на нивата през първата половина на 2011 г., показва проучване на международната консултантска компания Colliers International.

Картата, илюстрираща наемните нива, възвращаемост и свободни площи в ключови градове в региона показва, че повечето пазари в Западна и Централна Европа, Скандинавските страни, Прибалтийските републики и Русия регистрират запазване или увеличение на наемните нива.

Най-съществен е ръстът в Москва (11%), Санкт Петербург (10%) и Западен Лондон (10%). Пазарите, които отчитат спад са Атина (-7%), Дубай (-8%) и София (-8%), като при първия основната причина е слабото търсене, а при останалите два - увеличеното предлагане на офис площи.

Столиците с най-високи нива на свободни площи в района на Централна и Източна Европа са Белград (27%), София (26%) и Будапеща (25%). Същевременно, София запазва стабилни нива на възвращаемост (9%), идентични с тези в Загреб и Белград, но по-високи от тези в Букурещ и Будапеща (7.75%).

„София остава столицата с най-изгодни за наемателите наеми в Европа. Същевременно, градът задържа едни от най-високите нива на проекти в строеж, което ще продължи да оказва допълнителен натиск върху наемните нива. Тази тенденция ще засегне основно проектите с непривлекателно местоположение, без ясна концепция и наличие на други сериозни недостатъци", казва Антон Славчев, мениджър Офис площи в Colliers International.

Според него, стабилизиране на цените може да се очаква след завършване на започнатите сгради и привличането на нови наематели, което ще зависи до голяма степен от навлизането на свежи инвестиции в реалната икономика. „България изпъква пред други държави от Югоизточна Европа с по-стабилна макроикономическа, политическа и финансова среда, които са добри предпоставки за привличане на нови инвестиции в страната", коментира още Славчев.

От доклада на Colliers става ясно още, че пазарите в Абу Даби и Русия (Москва и Санкт Петербург) отчитат най-голямо подобрение на доходността, докато в Лисабон, Минск и Дубай тенденцията е негативна.

При последния спадът е от 13% на 10%, като основната причина е свръхпредлагането на офис площи в града. Абу Даби, Брюксел и Прага вероятно ще отчетат положителни тенденции през идните месеци в резултат на разширяване на полезрението на инвеститорите, които до момента се концентрираха основно върху ключовите пазари.

При повечето градове в региона на ЕМЕА тенденцията през близките 12 месеца е за задържане на наемните нива, а в Лондон, Москва, Мюнхен и Стокхолм наемите на офиси клас А ще нараснат.

Наемите в Дубай и София вероятно ще отчетат допълнителен спад, като изключение ще правят сградите с добро местоположение, разнообразни услуги и качествено управление.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jose
# 0
04:03 | 29 March 2012
Home run! Great slugging with that aswenr!
Sebylici
# 1
06:03 | 27 March 2012
I told my grandmother how you hlpeed. She said, "bake them a cake!"
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg