Най-интересните имоти от частните съдия изпълнители

15156
Най-интересните имоти от частните съдия изпълнители

Бум на публичните разпродажби на имоти отчитат частните съдебни изпълнители. Справка на Profit.bg сочи, че към момента в регистъра им се предлагат за продажба общо 3 663 имота.

Цифрата е изключително притеснителна заради това, че е по-висока близо три пъти, в сравнение с 1 174-те обяви за продажби на имоти точно преди три години.

До голяма степен повишението се предопределя от силното нарастване на лошите и пресктруктурирани кредити. Те бележат непрекъснато нови и нови рекорди през последните години.


Към края февруари 2013 г. лошите и преструктурирани кредити за домакинствата остават без изменение спрямо месец по-рано на ниво от 19.51 на сто.

В столицата на страната София към настоящия момент откриваме 608 оферти за продажба на имоти с неплащани ипотеки, на фона на едва 175 преди три години, или повишението е над три пъти и по-голямо от средното за страната.

Областта с един от най-малките ръстове при този род обяви за продажба на ипотекирани имоти е Велико Търново. Към днешната дата там се предлагат 171 имота, на фона на 124 оферти преди три години.

Повишение от над три пъти има в офертите за продажба на нередовни имоти в Бургаска област – от 106 през април 2010 г. до 328 към момента.

Значително повишение бележи броят на офертите в Старозагорска област - от 91 преди три години до 268 към момента, както и в Русенска - от 91 към до 229.

В община Смолян няма такива имоти, като Монтана също е отличник с едва пет.

Най-често срещани са продаваните двустайни жилища, като търгове за общо 472 такива предстоят. Те са следвани от тристайните с 346 обяви. Най-малко са едностайните апартаменти, като неизплащаните ипотеки са довели до предлагането на търг на едва 88.

Често с изплащането на ипотеките си закъсват и собствениците на къщи, като има обяви за публична продажба на 416.

Напълно логично, по градове класацията се оглавява от София, като тук са 564 от предлаганите имота. За сравнение, Варна е едва със 196, следвана от Русе със 147.

Най-скъпият продаван мезонет е в Пловдив от 420 кв. м с начална цена от 660 900 лева. Това прави по 1 573 лева за кв. м, като срокът за подаване на оферти е до 15 април.

При многостайните най-високата оферта отново е в Пловдив, като става въпрос за жилище от 338 кв. м с начална цена от 569 925 лева.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg