Не е изключен нов спад на цените на имотите през 2012 г.

3685
Не е изключен нов спад на цените на имотите през 2012 г.

В края на третото тримесечие на 2011 г. се навършиха 3 години от настъпването на световната финансова и икономическа криза. За съжаление, 3 години след началото на кризата, все още няма убедителни сигнали за възстановяването на икономиките и на имотните пазари не само в България, но и в повечето страни по света.

След оптимизма и очакванията икономически растеж, с който завърши 2010 г. и започна 2011 г., през последните месеци развихрящата се дългова криза в Европа и понижените кредитни рейтинги на редица държави и големи европейски и световни банки възвърнаха несигурността и доведоха до забавяне на темповете на икономическо възстановяване.

2011 година беше натоварена с големи очаквания за излизане на имотния пазар от кризата, но за съжаление не всички те се оправдаха, тъй като излизането от кризата не зависи само от темпа на възстановяване на нашата икономика и от вътрешните процеси в страната, а е в пряка зависимост от случващото се в Европа и света, информираха от Bulgarian Properties в годишния си анализ за имотния пазар.


Положителните новини, които дойдоха от имотния пазар през 2011 г., се изразяват основно в увеличен обем продажби на имоти и по-ниски лихвени проценти по ипотечните кредити. В края на годината обаче въпросителните за това какво предстои през 2012 г. стават все по-големи на фона на общата несигурност около дълговата криза и бъдещето на Европа.

Останалите фактори, които оказват влияние върху имотния пазар в краткосрочен план - чуждестранно търсене, обем новоотпуснати ипотечни кредити, брой издадени разрешителни за строеж на нови сгради – са все още в негативна тенденция и не подпомагат излизането от кризата. Същото важи и за дългосрочните фактори като доходи на населението, ниво на безработица, демографски фактори и др.

Темпът на спад на цените през 2011 г. се забави и годината ще приключи с около 5-10% по-ниски цени на имотите, което е доста по-умерен резултат в сравнение с предходните 2 години. Както и очаквахме, през 2011 г. настъпи стабилизация на цените и увеличаване на обемите от сделки, които щяха да бъдат още по-убедителни, ако втората половина на годината не донесе толкова голяма несигурност и стрес.

Най-стабилни останаха цените в големите градове, а най-голям спад можем да кажем, че реализираха цените в Банско (цените там спаднаха с около 25% през 2011 г. на годишна база). Това се дължи на факта, че през предните 2 години цените запазиха относителна стабилност, но тъй като търсенето не се възстанови, много от продавачите на имоти в Банско са принудени да намаляват цените драстично с цел бърза продажба, тъй като вече не могат да си позволят да чакат.

Данни за цените на апартаментите в София

Според данните на Bulgarian Properties, за периода от началото на октомври 2011 до средата на декември средната цена на сключените сделки с апартаменти в София e 44 600 евро, докато за същия период на миналата година средната цена е била 104 000 евро поради засилена по това време активност във високия ценови сегмент.

За разлика от тогава от няколко месеца насам активност във високия ценови клас почти изцяло липсва, дори и на развит пазар като този в София, а закупените апартаменти в столицата рядко надвишават 50 000 евро. Средните цени, на които се сключват в момента сделки с апартаменти в София са между 700 и 750 евро на кв.м. – почти без изменение спрямо 3-тото тримесечие, когато измерената средна цена на база реално сключени сделки беше 750 евро на кв.м.

На база офертни цени на апартаментите в София индексът на Bulgarian Properties при база 11.2008 г. = 100 през месец декември 2011 има стойност 57.16 пункта, т.е. офертните цени в столицата са спаднали с над 40% от пиковите им стойности oт преди точно три години.

Средната цена, на която са оферирани апартаментите за продажба в София през 2011 г. е 923 евро на кв.м., като още през януари офертните цени спаднаха под психологическата бариера от 1000 евро на кв.м. и през декември средната месечна офертна цена на апартаментите в София по данни от сайта на Bulgarian Properties вече e 854 евро на кв.м.

Прогноза за 2012 г.

На всички е ясно, че в настоящата ситуация е много трудно да се направят прогнози за следващата година, най-вече поради огромната несигурност за справянето с дълговата криза и бъдещето на Европа. По всичко личи, че 2012 г. няма да бъде лека и икономиките, и пазарите ще бъдат изправени пред редица изпитания.

През последните 3 месеца, след реализирания ръст в продажбите, имотният пазар се върна към нивата на обеми на сделки, сравними с този период на 2010 г. Измененията на цените са минимални, по-скоро задържат нива. Т.е. дори и в период на несигурност виждаме, че пазарът се е установил на едни „кризисни” нива, които засега са устойчиви.

Ако се върви в посока решаване на проблемите с дълговата криза, макар и с цената на забавено икономическо възстановяване и ако липсват големи сътресения и промени, обемите от сделки през 2012 ще се задържат на „кризисните” си нива от 2010 г., а цените ще гравитират около сегашните си стойности, като не е изключено да има и лек спад. Купувачите ще продължават да търсят, както през 2011 г., основно евтини и изгодни имоти и най-активните купувачи ще продължават да бъдат българи и руснаци в жилищния и ваканционния сегмент съответно.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ебача
# 0
12:05 | 22 May 2012
бийлгхк
Livia
# 1
08:01 | 22 January 2012
I really wish there were more atrciels like this on the web.
?
# 2
09:01 | 19 January 2012
Добър коментар Тодоров, а каква е прогнозата ти за цените в на жилищата в САЩ -дървените бараки и изобщо за балона им - стандарт на живот на кредит на гърба на останалия свят?
кхъм
# 3
23:01 | 13 January 2012
Публикували сте същия текст, но с различно заглавие преди месец!
leviatan
# 4
15:01 | 13 January 2012
Цените на имотите нямат друг път освен да падат през 2012 г.
Todorov
# 5
12:01 | 13 January 2012
Обосновано Цените Ще Падат защото: 1. Финанскова несигурност сред хората. 2.Тотално разминаване на Доходите на хората с исканите Цени за квадрат. Голяма Беднотия и мизерия в БГ, Няма средна класа, която да поддържа пазара. 3.Англетата си Тръгнаха.Рускините са на път. 4.НАрастваща безработица и лоши кредити., 5.Липса на перспективи за доходите в БГ 6.Високи лихви и лоши банкови продукти които не позволават сигурност на Клиента в дългострочен аспект за 10-15 години Фиксиран лихва!!! 7.Реално повечето жилища са в мизерно състояние, а се искат баснословни суми, Ние БЕто Цимент, Пясък и Тугли не ядеме. 8.Тромава Правна система която плаши инвеститорите от чужбина.Отлив на Чужд интерес. Мисля че стига толкова, Друг е въпроса че има недостик на добри проекти, те се броят напръст изградени с всичката прилежаща инфраструктура, паркинзи, удобство за колите за живущите, паркчета, градинки в близост, въобще, споделям от позицията на човек живял в САЩ, с погле въху нещата. Необходима е политика за насърчаване на качествено строителсто за Първо Жилише за Младите Хора!!! за да си останат те тук и да имат семйсто и така държавата ще печели от тяхните данъци и осигуровки. Реално това не се слчува.
1
# 6
12:01 | 13 January 2012
Прогнозата е ясна надолу
Аноним
# 7
11:01 | 13 January 2012
Ще има спад в цените ! Тези, които си изпраха парите - строителите - инвеститори построиха излишно много апартаменти ! Затова цените ще спаднат - малко копувачи много постройки !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg